Ombudsman rammelt aan alcoholslot

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Het alcoholslotprogramma is voor sommigen te duur. Ook brengt de registratie als deelnemer mensen soms in verlegenheid, en zelfs de verkeerde mensen. Deze en meer klachten hebben de Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, aangezet om minister Schultz van Haegen te vragen om meer aandacht te geven aan de voorlichting over het alcoholslot.

De ombudsman ontving verschillende klachten over de verregaande consequenties van deze actuele alcoholslotprocedure. Hij brengt de problematiek bij de minister onder de aandacht omdat hij niet bevoegd is de klachten te behandelen..

Persoonlijke levenssfeer

De klachten betreffen onder  meer de gevolgen voor de persoonlijke levenssfeer van mensen, zoals de relatie met de werkgever als zij in een auto van de baas rijden. Ook ervaren mensen ervaren een stigma doordat zij een code op het rijbewijs krijgen en het alcoholslot zichtbaar is voor derden. Ook ontving hij een klacht van ouders die zich gedwongen voelden een alcoholslot in hun auto aan te laten brengen om daarmee te voorkomen dat hun zoon, die zelf geen auto heeft, langdurig zijn rijbewijs kwijtraakte. Tot slot klagen mensen over de kosten van het alcoholslotprogramma ; die liggen tussen de 2000 en 4000 euro.

Alcoholslotprogramma

Op 1 november 2011 is het alcoholslotprogramma ingevoerd voor mensen die onder invloed van veel te veel alcohol (hoger dan 1,3 promille, bij jongeren ligt het lager) aan het verkeer deelnemen. Het alcoholslot wordt in auto's ingebouwd. Iemand die in een auto met ingebouwd alcoholslot wil rijden, moet onder andere eerst een blaastest doen voordat de auto gestart kan worden. Aan de invoering van het alcoholslot is een uitgebreid onderzoeksprogramma vooraf gegaan.

De procedure rond het alcoholslot reikt soms ongewenst verder dan de relatie tussen bestuurder en voertuig

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.