NVC-sessie: Vernieuwing in onderzoeksmethodes

vrijdag 27 december 2019
timer 3 min

Het programma van het Nationaal verkeerskundecongres 2014 op 12 november in Utrecht bestaat onder meer uit 20 kennissessies. Op deze congresdag kunt u onder meer een sessie bezoeken met 3 interactieve presentaties over nieuwe onderzoeksmethodes onder leiding van Jan Termorshuizen.

In deze sessie komen vernieuwingen aan de orde die belangrijk kunnen bijdragen aan de kennis van het gedrag van verkeersdeelnemers en aan de analyse van wegkenmerken.

Wifi in verplaatsingsonderzoek langzaam verkeer
Deze presentatie gaat over het inzetten van wifi om verplaatsingen van voetgangers en fietsers te volgen. Er worden steeds meer technieken toegepast bij verplaatsingsonderzoeken. Toepassing van wifi is nog niet algemeen, maar biedt wel interessante mogelijkheden voor een nieuwe manier van monitoring. Afgelopen jaar is als pilot een voetgangers- en fiets verplaatsingsonderzoek met wifi uitgevoerd. In deze presentatie worden leerervaringen gedeeld die zijn opgedaan tijdens onderzoeken op basis van wifi-registratie om de voetgangers- en fietsersstromen in beeld te brengen.
Auteurs: Willem Scheper - Keypoint Consultancy, Utrecht | Erik Klok - Keypoint Consultancy, Enschede.

Een mobiele community in verkeersonderzoek
XTNT en Roamler -de innovatieve smartphoneapp waarmee een betrouwbare community snel en gericht onderzoek kan uitvoeren - hebben de handen ineen geslagen. Gezamenlijk is een werkwijze ontwikkeld waarmee in een hele korte periode inzicht kan worden verkregen in de mening en wensen van gebruikers. De gemeente Hilversum kreeg de primeur en onlangs is het eerste Roamler verkeersonderzoek van Nederland in deze gemeente uitgevoerd. XTNT bracht met behulp van de gebruikers van deze smartphone app advies uit over de bewegwijzering rondom de tunnel en turborotonde op het kruispunt Oostereind-Soestdijkerstraatweg in Hilversum. Dit bleek een succesvolle pilot. Door deze combinatie is snel en tegen lage kosten inzicht te verkrijgen in wensen en meningen van gebruikers. De werkwijze wordt gepresenteerd zodat wegbeheerders de mening en wensen van de weggebruiker nog meer centraal kunnen zetten in het verkeer.
Auteurs: Robbin Lankhuijzen, Huib Beets - XTNT Experts in Traffic and Transport | Barbera van den Berg–Roamler.

3D-lasercsannen: Verkeersveiligheid gescand
Laserscannen wordt toegepast voor civieltechnische en bouwkundige werkzaamheden. Onderzocht is of de techniek zich leent voor verkeerskundig beheer en de verbetering van verkeersveiligheid. In deze presentatie worden de mogelijkheden geschetst om met driedimensionale meettechniek, de ontwikkelingen in de verkeerskunde te ondersteunen. De auteurs geven een indruk van toepassingen voor verkeerskundig beheer van openbare ruimte. Het werken met 3D laserscannen sluit aan op de maatschappelijke vragen om geen verkeershinder te genereren bij wegwerkzaamheden, veiligheid voor personeel en weggebruikers te bevorderen en te werken met nauwkeurige, locatie-specifieke en vrij toegankelijke data (‘big data’). De verminderde registratie van ongevallen en de verschuiving van ongevallenregistratie naar een proactieve methode zoals EuroRAP, vergt locatie-specifieke data om verkeersonveilige wegen gericht aan te kunnen pakken. Met een laserscan worden deze locatie-specifieke data geleverd. Op langere termijn vragen zelfsturende auto’s een ‘leesbare’ weg. Hoe toetsen wij de leesbaarheid voor de huidige weggebruikers?
Auteurs:Judith Brand - Transport, Infrastructure & Logistics, TU Delft | Martin van Oosten, Mattieu Nuijten – Advin.

Klik hier voor een overzicht naar alle sessies met een korte samenvatting. Het NVC 2014 vindt plaats op 12 november in Media Plaza Jaarbeurs Utrecht. Reserveer alvast een plek.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.