NVC-sessie over comfortabele drempels en willekeurige voorrangspleinen

donderdag 15 oktober 2015
timer 2 min

Op het Nationaal verkeerskundecongres worden twee presentaties gegeven over wegontwerp. Bertus Fortuijn van Turbo Traffic Solutions gaat op zoek naar een normstelling voor comfortabele en effectieve drempels voor fiets en bromfietsverkeer binnen de bebouwde kom. Jaap Bout, Mark Jan Olijve en Erwin Bezembinder van Hogeschool Windesheim en John Boender, CROW, hebben nagedacht over herkenbaarheidskenmerken voor voorrangspleinen om wildgroei in de vormgeving tegen te gaan.

Drempels leveren een belangrijke bijdrage aan de verkeersveiligheid, doordat ze op conflictpunten de snelheid afremmen; ook van het (brom)fietsverkeer, stelt Fortuijn. Voor autodrempels op gebiedsontsluitingswegen buiten de bebouwde kom is destijds uitgebreid onderzoek gedaan naar snelheidsreductie en veiligheid. Zo’n onderzoek naar het veiligheidseffect van fietsdrempels binnen de bebouwde kom is hem onbekend. Zo’n voor- en na-studie zou volgens Fortuijn typisch een zaak van gemeentelijke wegbeheerders kunnen zijn.

Verbannen
Zijn notitie gaat aan de hand van enkele praktijkvoorbeelden in op het comfortaspect voor de fietser. Bromfietsdrempels dienen volgens de CROW-richtlijn uitgevoerd te worden (golflengte ?= 4,8 m), maar zouden niet 10 cm maar ook 12 cm hoog kunnen zijn. Een bromfietsdrempel met een golflengte ?= 3,4 m wordt door een fietser als oncomfortabel ervaren, terwijl een element daarvan (½?= 1,70 m) als plateau-oprit wel voldoet. Uitritconstructies in fietsroutes dienen volgens Fortuijn verbannen te worden.
Lees hier alvast de paper

Voorrangspleinen
Het voorrangsplein is een relatief nieuw kruispunttype. In 2007 is de eerste aangelegd in Hilversum en in de loop der jaren zijn er tientallen bij gekomen. Door het ontbreken van duidelijke richtlijnen zijn er diverse vormen van voorrangspleinen ontstaan met wisselende prestaties in veiligheid en doorstroming. Het is onduidelijk welke vormgeving de beste resultaten oplevert voor een gegeven verkeersaanbod.

Invloed van inrichtingselementen
In het onderzoek dat in deze presentatie wordt behandeld, is gekeken naar de invloed van inrichtingselementen op de verkeersveiligheid en capaciteit van voorrangspleinen. Daarbij is gebruikgemaakt van snelheidsmetingen, camera-observaties, simulatieonderzoeken en interviews. Op basis van de resultaten van het onderzoek zijn herkenbaarheidskenmerken opgesteld. Deze moeten ervoor zorgen dat de weggebruiker weet wat van hem wordt verwacht op een voorrangsplein. Hoe meer van deze kenmerken worden toegepast, hoe groter de kans op gewenst gedrag.
Lees hier alvast de paper

U kunt deze twee sessies of een sessie naar keuze volgen op het Nationaal verkeerskundecongres 2015 op 5 november in de Buitensociëteit in Zwolle
Klik hier voor het programma

Klik hier voor aanmelden 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.