NVC-papers over Ketenmobiliteit

vrijdag 30 september 2016
timer 2 min

Ter gelegenheid van het Nationaal Verkeerskundecongres op 2 en 3 november in Zwolle worden 44 papers gepresenteerd en/of gepubliceerd. Hieronder een samenvatting van twee gepubliceerde papers over ketenmobiliteit.

De fietsketenverplaatsing, van leuk speeltje naar essentieel onderdeel van een bereikbaarheidsvisie

Hans Voerknecht, CROW, en Klaartje Arntzen, IenM, beschrijven in hun paper hoe de fietsketenverplaatsing geïntegreerd kan worden tot een volwaardig vervoersconcept.


De fiets wordt steeds populairder als vervoermiddel. De actieradius is echter, zelfs bij de elektrische fiets, beperkt. Ondanks een groeiend gebruik van de fiets, wordt het vervoermiddel nog voornamelijk gezien als een bijproduct van het hoofdvervoermiddel.

Een onderzoek naar hoe de fietsketenverplaatsing geïntegreerd kan worden in de bereikbaarheidsvisie van steden tot een volwaardig vervoersconcept. Hiervoor zijn ontwikkelingen nodig vanuit vijf invalshoeken: de hard-, soft- en orgware, de gedragskant, de data en benchmarks en tot slot de inbedding in de ruimtelijke visie van een stad.


Het bereikbaarheidsmodel van de toekomst
Marco van der Linden Movares en Chris Verweijen, Movares, beschrijven in hun paper de totstandkoming van een tool die de bereikbaarheid moet vergroten.

De wereld ontwikkelt zich momenteel razendsnel. Hierin kan de verkeerskundige niet stil blijven staan. Om de bereikbaarheid van voorzieningen voor mensen flexibel te kunnen volgen in een veranderende wereld, is een nieuwe tool ontwikkeld: de verbindingswijzer.

Deze tool maakt gebruik van open source data en kan aan de hand daarvan reistijdisochronen bepalen vanaf elke willekeurige plek in Nederland. Hiermee kan berekend worden hoeveel inwoners en arbeidsplaatsen er binnen deze isochronen liggen. Ook kunnen wijzigingen in het netwerk aangebracht worden, waarmee nieuwe isochronen bepaald kunnen worden.

Deze paper beschrijft de totstandkoming van de tool van begin tot eind, kijkt terug op de onderzoeken en werpt tot slot een blik in de toekomst.

Het NVC op 2 en 3 november
Klik hier voor een overzicht van alle (gepresenteerde en) gepubliceerde papers. Meer weten over het Nationaal verkeerskundecongres? Bekijk het programma of reserveer alvast een plek.

 
Auteur: Else Adriaans

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.