NVC-papers: ontwerp

donderdag 13 oktober 2016
timer 3 min

Ter gelegenheid van het Nationaal Verkeerskundecongres op 2 en 3 november in Zwolle worden 44 papers gepresenteerd en/of gepubliceerd. Hieronder een samenvatting van drie gepubliceerde papers over ontwerp.

Een goed ontwerp is (maar) het halve werk
Joep Lax en Gerard Tertoolen, XTNT, beschrijven hoe wegontwerpen in de praktijk niet altijd blijken te werken en wat daar tegen te doen is.

 

In de praktijk blijken wegsituaties en wegontwerpen, ondanks correcte toepassingen van ontwerprichtlijnen en aanbevelingen, minder goed te voldoen. De situatie bekijken door de ogen van een weggebruiker brengt verborgen manco’s aan het licht en kan gebruikt worden voor verbeteringen. Het inschakelen van een gedragsdeskundige kan hierbij helpen.

Om een weggebruiker iets te laten doen zijn er vier voorwaarden: weggebruikers moeten kunnen waarnemen wat de bedoeling is. dit begrijpen, kunnen handelen en ze moeten dat ook willen. In deze paper worden twee praktijkvoorbeelden beschreven van wegsituaties die in de praktijk niet blijken te werken. Daarnaast wordt advies gegeven voor verbetering.

Amsterdam Lelylaan als verbinding tussen stad en snelweg: een ontwerpend onderzoek
Laura Groenendijk en Christiaan Kwantes, Goudappel Coffeng,
beschrijven een onderzoek naar de knoop Lelylaan en het ontwerp dat ze naar aanleiding daarvan gemaakt hebben.

In deze paper wordt het ontwerpend onderzoek om van de knoop Lelylaan een stedelijke ruimte te maken die de stad en snelweg met elkaar verbindt beschreven. Het doel van deze studie was om op een creatieve manier naar een breed scala van mogelijkheden te kijken die relevant zou kunnen zijn voor de toekomst van de ringwegen binnen het Nederlandse stedelijke landschap.

Het uiteindelijke ontwerp is gebaseerd op het volgende concept: flexibel, verbinden en bestemming creëren. De randvoorwaarde die daarbij gesteld is, is het behouden van de A10 en deze gebruiken om druk op de stad te verlichten. Naar aanleiding van dit onderzoek is een hub ontworpen die dient als parkeergarage van waaruit overgestapt kan worden op andere modaliteiten om de binnenstad te bereiken.

 

In het ontwerp van Groenendijk en Kwantes wordt de A10 een flexibele snelweg waar het aantal rijbanen en de snelheid kan worden aangepast aan de verkeerssituatie die op dat moment speelt. Het gebeid rondom de A10 end e Lelylaan wordt verdicht met woontorens om stedelijk gebied te creëren, doe oplossing biedt voor de huidige woonvraag in Amsterdam.

Innoveren op het innovatiepad
Johan Beltman en Leo de Jong, Keypoint Consultancy,
schrijven over de mogelijkheden van innoveren in de openbare ruimte.

 

De kracht van Twente is dat er niet alleen innovaties worden bedacht, maar ook worden toegepast. Om de innovaties te bundelen en tot showcase te maken is, door het consortium de Flow of Innnovation, een Innovatiepad gerealiseerd. Dit pad is de fysieke verbinding tussen de universiteit Twente en het treinstation Kennispark.

 

Het pad biedt bedrijven de mogelijkheid om innovaties te testen en tonen. Na de realisatie is het van belang om ten minste 10 jaar lang te innoveren op het pad. De innovatie komt van bedrijven, welke hun innovaties kunnen ontwikkelen, testen en showcasen op het Innovatiepad. Voor deze bedrijven is het van belang dat zij hun innovaties kunnen plaatsen, alvorens deze volledig zijn uitgetest.

 

Het NVC op 2 en 3 november
Klik hier voor een overzicht van alle (gepresenteerde en) gepubliceerde papers. Meer weten over het Nationaal verkeerskundecongres? Bekijk het programma of reserveer alvast een plek.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.