NVC-kennissessie: Op de fiets

vrijdag 27 december 2019
timer 3 min

Het programma van het Nationaal verkeerskundecongres 2014 op 12 november in Utrecht bestaat onder meer uit 20 kennissessies. Op deze congresdag kunt u onder meer een sessie bezoeken met 3 interactieve presentaties over fiets onder leiding van Martin van Maarseveen.

Bike PRINT: Policy Renewal and INnovation by means of Tracking technology
Met de ontwikkeling van Bike PRINT komt een nieuwe innovatieve schakel tussen onderzoek en fietsbeleid beschikbaar. Bike PRINT past in de lijn van instrumenten voor interactieve planvorming zoals ‘de Mobiliteitsscan’ en ‘de Bereikbaarheidskaart’. De tool speelt in op de kennisbehoefte van beleidsmakers op het gebied van fietsen en biedt hierbij ondersteuning bij de beleidsvorming en bij de uitvoering van het fietsbeleid. Bike PRINT vertaalt GPS-data van fietsverplaatsingen in beleidsrelevante informatie en geeft de gebruiker een gedetailleerd beeld van het actuele fietsgebruik, de netwerkkwaliteit en de fietspotentie (bereikbaarheid). Hiernaast kunnen met Bike PRINT effecten van concrete maatregelen worden voorspeld.
Auteurs: Paul van de Coevering, Geert de Leeuw, Joost de Kruijf – NHTV | Dirk Bussche NHTV / DAT.Mobility.

Internationale vergelijking intrinsieke motivaties om te fietsen
Met enquêtes en interviews is gekeken waarom mensen fietsen in het Engelse Chester in vergelijking met het Nederlandse Leeuwarden. De bevindingen: Nederland kan dingen leren in andere landen met minder fietsers. Om mensen aan het fietsen te krijgen moet fietsen eerst als optie worden gezien en moet het vervolgens veilig te doen zijn, voordat andere factoren belangrijk worden. De fiets is voor de mensen die in Engeland fietsen veelal een levenswijze, voor de meeste Nederlanders een gebruiksvoorwerp. Engeland kan meer fietsers krijgen door de fiets als gebruiksvoorwerp te laten zien. Nederland kan meer fietsers krijgen door de fiets (weer) als onderdeel van het leven te laten zien. Voor een goede fietstoekomst in Engeland moeten er voor de infrastructuur visies worden ontwikkeld die als wensbeeld kunnen worden nagestreefd. Het bekende ‘Build it and they will come’ blijkt in werkelijkheid eerder: ‘Build it and they might not stay away’.
Auteur: H.K. Lenting - University of Chester en NHL Hogeschool.

Het hele jaar op de fiets
In Nederland wordt veel gefietst. Toch is het duidelijk dat er in de winter minder gefietst wordt dan in de zomer. In deze presentatie een eerste indruk van de stand van zaken van het fietsgebruik en fietsbeleving in de winter. Juist met onze fietsinfrastructuur en fietscultuur is er ruimte om het fietsgebruik in Nederland te stimuleren door specifieke aandacht te besteden aan wensen en mogelijkheden van het fietsen in de winter. Zo kunnen winterse piekmomenten beter worden opgevangen met de huidige infrastructuur.
Auteurs: Angela van der Kloof, Martijn van de Leur – Mobycon.

Klik hier voor een overzicht naar alle sessies met een korte samenvatting. Het NVC 2014 vindt plaats op 12 november in Media Plaza Jaarbeurs Utrecht. Reserveer alvast een plek.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.