NVC-kennissessie: Grip op verkeersgedrag

vrijdag 27 december 2019
timer 3 min
He
Het programma van het Nationaal verkeerskundecongres 2014 op 12 november in Utrecht bestaat onder meer uit 20 kennissessies. Op deze congresdag kunt u onder meer een sessie bezoeken met 3 interactieve presentaties over verkeersgedrag onder leiding van Govert Schermers.

Verkeersdata is als brood en boter voor de verkeerskundige, maar data inwinnen en managen blijft relatief duur en arbeidsintensief. Technologie kan het werk aanzienlijk vergemakkelijken maar ook voor problemen zorgen. In deze sessie kansen en bedreigingen voor de verkeerskundigen.

Smartphone gebruik op de fiets
Een lesprogramma voor jongeren. Het verbod op handheld bellen heeft niet of nauwelijks geleid tot een afname van het aantal bellers in de auto of op een bromfiets. Mensen weten dat het gevaarlijk is en dat het niet mag, maar doen het alsnog. In navolging op de nationale campagne ‘facebook, tweeten, mailen en appen doe je op een P’ heeft XTNT in opdracht van de SRA een lesprogramma opgezet voor jongeren van 12-15 jaar om het gebruik van de smartphone op de fiets tegen te gaan. Actief meedoen en zelf nadenken staan in het programma centraal. Jongeren gaan met elkaar de strijd aan om de beste campagne.
Auteurs: Kim Ruijs, Gerard Tertoolen - XTNT Experts in Traffic and Transport.

Nationale Databank Gedragsinformatie (NDG) - nut of noodzaak?
Gedrag is ‘hot’ in mobiliteit. We willen de mobilist beïnvloeden om te reizen wanneer het rustig is, een andere modaliteit te kiezen of een keer niet te reizen. Om dat te bereiken zijn er veel initiatieven, van spitsmijden tot hightech reisadvies-apps op een smartphone. Voor elk initiatief werven we gebruikers, die we vervolgens maar kort vast kunnen houden. Een kleine misser in de app, de gebruiker gooit ’m weg en een nieuwe wordt geïnstalleerd. Is een Nationale Databank Gedragsinformatie zinvol of broodnodig?
Auteurs: Tanja Vonk, Paul Saager - TNO Smart Mobility.

Google Glass in het verkeer
Google Glass is een draagbare computer in de vorm van een bril die in het najaar van 2014 in Nederland beschikbaar komt. Onder welke condities of met welk gebruik van Google Glass is de verkeersveiligheid in het geding? En hoe kan de Google Glass een positieve bijdrage aan de verkeersveiligheid leveren? Hoe kan ongewenst gebruik worden voorkomen?
Auteurs: Gerard Tertoolen, Kim Ruijs – XTNT | Professor K. Brookhuis - Rijksuniversiteit Groningen.

Klik hier voor een overzicht naar alle sessies met een korte samenvatting. Het NVC 2014 vindt plaats op 12 november in Media Plaza Jaarbeurs Utrecht. Reserveer alvast een plek.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.