NVC: Hogere snelwegkunde

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
He
Het programma van het Nationaal verkeerskundecongres 2014 op 12 november in Utrecht bestaat onder meer uit 20 kennissessies. Op deze congresdag kunt u onder meer een sessie bezoeken met 3 interactieve presentaties onder leiding van Aad de Winter.

De ene boog is de andere niet…
Het rijgedrag van weggebruikers, de verkeersveiligheid en de verkeersafwikkeling in een horizontale boog worden bepaald door een groot aantal aspecten. In deze presentatie een onderzoek naar meer inzicht in de relatie tussen ontwerp-, verkeer- en omgevingskenmerken van horizontale bogen in knooppunten van autosnelwegen  enerzijds en rijgedrag en ongevallen anderzijds. Het onderzoek bestaat uit: een literatuurstudie, de bouw van een database met boogkenmerken en een ongevallenanalyse.
Auteurs: Joost de Jong, Hessel de Jong, Patrick Broeren – Arcadis | Jaap Groot, Gerald Uittenbogerd - Rijkswaterstaat GPO

Invloed van invoegstroom en wegvaklengte op capaciteit
De opvatting is dat de capaciteit op een snelweg kleiner is naarmate de hoeveelheid invoegend (en uitvoegend) verkeer toeneemt. Een recent onderzoek in opdracht van Rijkswaterstaat-WVL toont aan dat dit voor tweestrooksrijbanen juist niet het geval is. Integendeel, een grote invoegende stroom heeft een verhogend effect op de doorstroomcapaciteit. Opvallend was ook de uitkomst dat de lengte van het wegvak een krachtige invloedfactor blijkt: hoe langer het wegvak, hoe geringer de capaciteit. Dit stelt de vraag ter discussie of de capaciteit wel een kenmerk is dat aan een wegdoorsnede gehecht mag worden. Een uitgangspunt dat voor zover bekend nooit eerder als invloedfactor is onderzocht.
Auteurs: Natascha Kijk in de Vegte, Jaap van Toorenburg - Transpute

Filegolven op het Rotterdamse hoofdwegennetwerk
Deze presentatie geeft aan hoeveel congestie  voorkomt  als gevolg van filegolven op het Rotterdamse hoofdwegennetwerk, specifiek de slinger A13 – A20 – A16 tussen Ypenburg en Ridderster Noord (beide rijrichtingen). Verder wordt gevisualiseerd hoe filegolven er op dit traject uit zien. Op basis van deze studie is de focus van de inzet van maatregelen voor filegolven verschoven van de A20 naar de A13.
Auteurs: Diana Vonk Noordegraaf – TNO | Frank Akkermans - De Verkeersonderneming

Klik hier voor een overzicht naar alle sessies met een korte samenvatting. Het NVC 2014 vindt plaats op 12 november in Media Plaza Jaarbeurs Utrecht. Reserveer alvast een plek.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.