NVC: De ontwerp-carrousel

vrijdag 27 december 2019
timer 4 min
He
Het programma van het Nationaal verkeerskundecongres 2014 op 12 november in Utrecht bestaat onder meer uit 20 kennissessies. Op deze congresdag kunt u onder meer carroussel aan interactieve presentaties bezoeken onder leiding van Erik van Hal.

In deze sessie worden door deelnemers vernieuwende inzichten op het gebied van weginrichting en verkeersveiligheid in een interactieve setting parallel gepresenteerd. Aansluitend hierop volgt een reflectie vanuit de wetenschap en een discussie.

Meer veiligheid mogelijk op gebiedsontsluitingswegen Gebiedsontsluitingswegen – de huidige 50- en 80km/uur-wegen – behoren nog steeds tot de gevaarlijkste wegen. Er is een overzicht gemaakt van veiligheidsproblemen die spelen op wegvakken en op kruispunten. De aanbevelingen richten zich zowel op de inhoud van ontwerprichtlijnen als op de keuzes die een ontwerper kan maken tussen inrichtingsvarianten. Om de ernst van de afloop van ongevallen te verminderen, wordt een systeem van veilige snelheden voor gebiedsontsluitingswegen aanbevolen.
Auteur: Dr. ir. A. Dijkstra - Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid SWOV.

Koe oversteek
De gemeente Voorst heeft in 2011 de eerste koe-oversteek van Nederland in gebruik genomen. Bij deze voorziening kunnen koeien zonder tussenkomst van een boer de openbare weg oversteken en gebruik maken van de weilanden aan weerszijde van de weg. De gemeente krijgt nu van andere agrariërs het verzoek voor een gelijke voorziening. Er is behoefte aan meer helderheid over de toepasbaarheid van deze maatregel.
Auteurs: Cecile van der Linden - Gemeente Voorst | Koen Bekking – CROW.

Kleine verkeersoplossingen, grote effecten
De inrichting van de openbare ruimte is op dit moment een belangrijk onderwerp binnen het ruimtelijke domein. Voor de inrichting hebben we ‘kundige mensen’ nodig die andere, slimme oplossingen maken om de inrichting betaalbaar te houden. Als bijvoorbeeld de combinatie wordt gemaakt van kleinere en minder dure oplossingen kan er een veel groter gebied ingericht worden dan nu vaak het geval is. Weg van het ‘geweld’ van groot-groter-grootst! Met de introductie van kleine pleinen en microtondes kunnen we in de randen van de verblijfsgebieden, de zogenaamde ‘grijze gebieden’ en de verblijfsgebieden zelf compact inrichten, kruispunten verkeersveiliger maken, de grote verkeersproblemen verminderen en herkenbare vormen creëren.
Léon Lurvink – LURVINK – openbare ruimte op maat | Sander Korver – Rijcurve.nl – verkeersontwerp.

Sobere, doelmatige weginrichting: minder waar mogelijk en meer waar nodig
De kwaliteit van wegen verbeteren en tegelijkertijd de inrichting versoberen. Dat klinkt tegenstrijdig, maar dat hoeft niet zo te zijn. Inzicht is nodig in welke inrichtingselementen nodig zijn om de weggebruiker optimaal te faciliteren en om te voldoen aan de belangrijkste beleidsthema’s in verschillende wegsituaties. Soms kan het met minder, en soms moet er meer. Veel wegbeheerders worstelen met deze vraag. De provincie Overijssel heeft dit onderwerp voortvarend opgepakt. Voor vier wegsituaties – kruispunten, rotondes, bochten en rechte wegvakken - zijn in potentie sobere en doelmatige inrichtingsvarianten bedacht in virtuele ontwerpsessies met experts (iRoom). Op twee daarvan (kruispunten, rechte wegvakken) is vervolgens ook het gedrag en de beleving van weggebruikers onderzocht in de praktijk. De eerste resultaten laten zien dat sober en doelmatig samen kunnen gaan. Deze presentatie wil de discussie verder op gang te brengen met als doel kennis over sobere en doelmatige weginrichting door te laten stromen naar richtlijnen voor ontwerp en inrichting van provinciale wegen. Auteurs: Henri Bijkerk - Provincie Overijssel | Peter Morsink - Royal HaskoningDHV | Marleen Hovens – CROW.

Functionele Kleuren altijd kleurenblind-proof (ook in het verkeer) Langzaam maar zeker beginnen de consequenties van de handicap ‘Kleurenblindheid’ door te dringen. Mogelijk door de nodige aandacht in de dagbladen bij de invoering van de kleurenblind-proof-verkeersborden en vervolgens in de praktijk waar de borden ook voor kleurzienden duidelijker zijn, zeker in het donker. De kleuraanpassingen van de rode knipperlichten bij spoorwegovergangen en van het rood in de matrixborden boven de snelweg is het grote publiek ontgaan. Het blauwgroen van het onderste verkeerslicht is weer wel opgevallen. Gelukkig zijn de aanpassingen (andere tint en/of dubbele codering) bij deze maatschappelijke handicap (geen medische) ook voor niet-kleurenblinden een verbetering, hetgeen bij de meeste andere handicaps niet het geval is. Dus hier gaat het niet ten koste van de niet-gehandicapten. Bovendien zijn de kosten te verwaarlozen. Het overtuigen kost de meeste energie, daarna is het een kwestie van goede tinten selecteren en/of voorstellen doen ten aanzien van dubbele coderingen.
Auteur: Meinard Noothoven van Goor - Bureau Blind Color.

Klik hier voor een overzicht naar alle sessies met een korte samenvatting. Het NVC 2014 vindt plaats op 12 november in Media Plaza Jaarbeurs Utrecht. Reserveer alvast een plek.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.