NVC 2013: wegwerkzaamheden in de praktijk

vrijdag 27 december 2019
timer 4 min

Welke rol heeft de verkeerskundige in een aanbestedingstraject? Hoe blijft een regio bereikbaar tijdens grootschalige werkzaamheden? Hoe borg je daarbij ook de veiligheid en de leefbaarheid? En krijgen weggebruikers binnenkort realtime informatie over wegwerkzaamheden? Het laatste nieuws over deze onderwerpen en meer hoort u op het Nationaal verkeerskundecongres op 6 november in ’s-Hertogenbosch.

Verkeersmanagement vanuit de aannemer
Johan Borsje (Royal HaskoningDHV) en Peter Voorburg (BAM Infra) stellen dat binnen innovatieve aanbestedingscontracten taken rondom verkeersmanagement van publieke naar private partijen verschuiven. Zij baseren hun ervaringen op het project A12 Utrecht Lunetten – Veenendaal. Hun discussiebijdrage beschrijft de inbreng van de verkeerskundige in het gehele aanbestedingstraject en de uitvoeringsfase van een infrastructuurproject.

Weguitbreiding Schiphol - Amsterdam - Almere: maximaal gebruik maken van de kennis uit de markt
Hoe houden we de Noordelijke Randstad bereikbaar tijdens de uitvoering van het grootste wegenbouwprogramma van Nederland? Deze vraag stellen Ilkel Taner (RWS), Laurens Peijs (RWS) en Jasper de Vries (XTNT) centraal. Eén van de pijlers voor het programma Schiphol-Amsterdam-Almere is het bereikbaar houden van de regio Amsterdam, ook tijdens de uitvoering van de werkzaamheden. Daarvoor is een bereikbaarheidsstrategie opgesteld. Innovatief hierin is dat Rijkswaterstaat op twee onderdelen optimaal gebruik maakt van de kennis uit de markt. Ten eerste het prikkelen van aannemers om met zo min mogelijk hinder het werk uit te voeren via de zogenaamde ‘EMVI beperken verkeershinder’. Deze EMVI bestaat uit een kwantitatief (meetbaar resultaat) en een kwalitatief (hinderbeleving) onderdeel. Daarnaast maakt Rijkswaterstaat in de communicatie richting weggebruikers gebruik van bestaande (vernieuwende) mobiliteitsmaatregelen van marktpartijen. Zowel werkgevers in de regio Amsterdam als weggebruikers krijgen de beschikking krijgen over innovatieve diensten met actuele verkeersinformatie.

Uitvoering van werkzaamheden in de (Amsterdamse) openbare ruimte
De gemeente Amsterdam gaat in de huidige situatie op een bepaalde manier om met het borgen van bereikbaarheid, veiligheid, leefbaarheid en communicatie (BLVC) bij werkzaamheden in de grond, weg en watersector (GWW-sector). In de bijdrage ‘uitvoering van werkzaamheden in de Amsterdamse openbare ruimte’ gaan Aafke den Hollander en Annette ten Doeschate (beiden Ingenieursbureau Amsterdam) in op de doelen, maatregelen en gevolgen van het verplicht stellen van BLVC-plannen bij werkzaamheden op hoofdnetten auto, fiets en OV. Ze geven een doorkijk naar de toekomst waarin een aantal prikkels zoals bezuinigingen, nieuwe wetgeving rondom nadeelcompensatie en het intreden van innovatieve(re) contracten naar verwachting grote effecten  hebben op de benadering van de uitvoering van werkzaamheden en de BLVC-aspecten.

Actuele informatie over wegwerkzaamheden binnen handbereik
Sharon Schoppema (provincie Noord-Holland) en Wim Smittenaar (NDW) gaan in op de Pilot Wegwerkzaamheden Actueel (PWA) in Noord-Holland. Hierin is ervaring opgedaan met het inwinnen en distribueren van realtime gegevens over de start- en eindtijden van tijdelijke verkeersmaatregelen bij wegwerkzaamheden en evenementen. Op dit moment wordt voor de verkeersinformatie gewerkt met planningsgegevens van wegwerkzaamheden en evenementen. Om weggebruikers beter te kunnen informeren is het belangrijk om exact het moment te weten van het afsluiten en openstellen van de weg. In de pilot is een nieuwe werkwijze getest waarbij de aannemer een melding doorgeeft aan de wegbeheerder op het moment dat hij de weg afsluit of weer vrijgeeft. Deze melding wordt vastgelegd in het meldsysteem van de wegbeheerder en direct doorgegeven aan NDW voor verspreiding van deze informatie naar de aanbieders van verkeersinformatie en alle aangesloten wegbeheerders. De positieve resultaten van de pilot zijn reden om te gaan werken aan een landelijke uitrol. 

Programma NVC 2013
Wilt u meer weten over wegwerkzaamheden en meediscussiëren, kom dan op woensdag 6 november naar het Nationaal verkeerskundecongres in ’s Hertogenbosch. In het NVC- programma leest u welke onderwerpen er nog meer aan bod komen. 

Aanmelden
Heeft u zich nog niet aangemeld voor uw verkeerskundecongres? Dat kan hier.

 
Auteur: Marieke Hut

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.