NVC 2013: voetgangers in het spotlicht

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Nemen mensen vaker de trein als ze naar het station kunnen lopen? Hoe veilig is de zebra eigenlijk? En welke rol vervullen voetgangers in de stedelijke planning? Het laatste nieuws over deze onderwerpen en meer hoort u op het Nationaal verkeerskundecongres op 6 november in ’s-Hertogenbosch.

Voetsporen rond het station
Bij de keuze om al of niet de trein te nemen vormt het voor- en natransport de belangrijkste bottleneck, stellen Annemieke Molster (Molster Stedenbouw) en Sandra Schuijt (Zijaanzicht). Het makkelijkst is om gewoon te kunnen lopen van en naar het station, maar te midden van alle andere modaliteiten delft de voetganger vaak het onderspit. Die situatie kan verbeteren door de stationsomgeving te verdichten, waardoor meer herkomsten en bestemmingen op loopafstand van het station komen te liggen. De situatie verbetert ook door routes aantrekkelijker te maken, waardoor lopen prettiger wordt en bestemmingen minder ver lijken. Een analyse van omgevingskenmerken van 40 stationsomgevingen toont aan dat het aantal en type functies in de stationsomgeving van belang is, maar ook de ligging van het station in het stratenpatroon. PERS, een Engels waarderingssysteem voor voetgangersroutes, geeft inzicht in knelpunten op een lager schaalniveau. Belevingsonderzoek werkt ondersteunend. Op basis van deze drie analyses kan 'evidence based' advies gegeven worden ter verbetering van de situatie van de voetganger.

Andere papers
Liesbeth Boerwinkel, Annemieke Waterborg (allebei ANBO) en Kirsten Knol (VVN) gaan in op de (schijn)veiligheid van de zebra. Erik van Hal en Herman Kerkdijk van de gemeente Eindhoven zetten de rol van de voetganger in de stedelijke planning centraal.

Programma NVC 2013
Wilt u meer weten over de positie van voetgangers en meediscussiëren, kom dan op woensdag 6 november naar het Nationaal verkeerskundecongres in ’s Hertogenbosch. In het NVC- programma leest u welke onderwerpen er nog meer aan bod komen. 

Aanmelden
Heeft u zich nog niet aangemeld voor uw verkeerskundecongres? Dat kan hier.

 
Auteur: Marieke Hut

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.