NVC 2013: vervoer en verkeer als wervelend werkveld

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Wat valt er nog te verbeteren binnen het vakgebied verkeerskunde? Hoe kan onderwijs hieraan bijdragen? En is verkeersmanagement te vergelijken met bijvoorbeeld een betalingsproces? Het laatste nieuws over deze onderwerpen en meer hoort u op het Nationaal verkeerskundecongres op 6 november in ’s-Hertogenbosch.

Verkeerskunde en het mobiliteitsonderwijs
Veel gaat goed in het vakgebied verkeerskunde, zo stelt Mike Bérénos van AVB Onderwijs. Wel is hij van mening dat bepaalde punten zijn aan te scherpen. Het imago van dit vakgebied is te verbeteren, samen met de instroom naar onderwijsinstellingen die opleiden tot ‘verkeerskundige’ en met de aansluiting op de praktijk. Hiernaast ontbreekt het aan een breed gedragen en operationeel gemaakte visie op het vakgebied verkeerskunde. Dit paper draagt een visie aan, gebaseerd op de rol van transport en mobiliteit in de samenleving. Op basis hiervan is gekeken naar wat in het onderwijs urgente zaken moeten zijn. Belangrijk zijn samenwerking:

  1. horizontaal tussen onderwijsinstellingen van hetzelfde niveau;

  2. verticaal tussen onderwijsinstellingen van verschillend niveau;

  3. tussen onderwijsinstellingen en het werkveld.

 Tijdens zijn presentatie diept Bérénos zijn stelling verder uit. 

Analogieën met verkeersmanagement
Het is van belang om het verkeersmanagementproces zo goed mogelijk te doorgronden, menen Henk Taale (TrafficQuest), Ben Immers (TrafficQuest) en Isabel Wilmink (TNO). En op basis hiervan sturingsprincipes te traceren en uit te werken die toepasbaar zijn bij het (beter) managen van verkeer in een (wegen)netwerk. Eén van de manieren om meer inzicht in de processen te krijgen is een vergelijking met andere domeinen waarin zich soortgelijke processen afspelen. Dit paper beschrijft de vergelijking van verkeersmanagement met soortgelijke processen in de vakgebieden biologie (zwermen), logistiek, hersenen, communicatienetwerken, elektriciteitsvoorziening, betalingsproces, watermanagement en organisatie. Door het onderling vergelijken van de wijze waarop systemen functioneren en ook door te kijken en te vergelijken hoe het functioneren van deze systemen extern en intern wordt beïnvloed, zijn interessante parallellen te trekken.

Adriaan Walraad (Windesheim Flevoland) en Syb Tjepkema (gemeente Zwolle) gaan ten slotte in op het wervelend werkveld dat verkeer en vervoer heet.

Programma NVC 2013
Wilt u meer weten over verkeerskunde en meediscussiëren, kom dan op woensdag 6 november naar het Nationaal verkeerskundecongres in ’s Hertogenbosch. In het NVC- programma leest u welke onderwerpen er nog meer aan bod komen. 

Aanmelden
Heeft u zich nog niet aangemeld voor uw verkeerskundecongres? Dat kan hier.

 
Auteur: Marieke Hut

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.