NVC 2013: veilige bermen onder de loep

vrijdag 27 december 2019
timer 3 min

Waarom zijn er relatief veel bermongevallen op wegen waar men maximaal 80 kilometer mag rijden?  En in hoeverre beïnvloeden infrastructurele factoren de ernst van een fietsongeluk? Kan het vergevingsgezinde fietspad hier iets aan veranderen? Het laatste nieuws over deze onderwerpen en meer hoort u op het Nationaal verkeerskundecongres op 6 november in ’s-Hertogenbosch.

Een modelonderzoek naar bermongevallen
Wegen met een snelheidslimiet van 80 km per uur zijn de meest onveilige wegen in Nederland, zo stelt Jan Peter Hendrik van Petegem (SWOV). Het grootste deel van de dodelijke ongevallen gebeurt namelijk hier. In ongeveer de helft van deze ongevallen gaat het om een enkelvoudig ongeval. En in weer het grootste deel daarvan om een bermongeval. Om deze onveiligheid aan te pakken moeten we meer weten over de kwantitatieve relatie tussen wegkenmerken en ongevallen.

Binnen dit onderzoek is een crash prediction model van bermongevallen op 80-wegen ontwikkeld op basis van bestaande data. Het model geeft inzicht in risico verhogende wegkenmerken en maakt een schatting van de relatieve onveiligheid van wegen binnen een netwerk mogelijk. Ook laat het zien dat de beperkte beschikbaarheid van gegevens van wegkenmerken een belangrijk knelpunt is in de ontwikkeling van dit type kennis. De opkomst van de BGT en GIS-georiënteerde wegenbeheersystemen lijken hier in de toekomst echter uitkomst voor te kunnen bieden. Tijdens de presentatie hoort u hier meer over.

Het Vergevingsgezinde Fietspad
Peter Morsink (Royal HaskoningDHV), Dick de Waard (Rijksuniversiteit Groningen) en Kees Bakker (Fietsersbond) wijzen in hun presentatie de weg naar een duurzaam veilige fietsinfrastructuur. Fietsveiligheid is een speerpunt in het huidige verkeersveiligheidsbeleid. Enkelvoudige fietsongevallen met ouderen springen eruit als een groot en groeiend probleem. Een groot deel van deze ongevallen is gerelateerd aan infrastructurele factoren, die de kans op een ongeval en de ernst ervan beïnvloeden. Het project ‘het Vergevingsgezinde Fietspad’ onderzoekt hoe deze factoren het gedrag van fietsers beïnvloeden. Ook bekijken ze welke maatregelen effectief zijn, door bijvoorbeeld met fietscamera’s het gedrag van fietsers te observeren in verschillende situaties. Op pilot locaties in Utrecht, Overijssel en Friesland worden kansrijke inrichtingsvormen van het vergevingsgezinde fietspad ontwikkeld, aangelegd en getest. De onderzoeksresultaten krijgen een vertaalslag in bestaande en/of nieuwe CROW/Fietsberaad publicaties en richtlijnen voor de vormgeving van fietsinfrastructuur.

Platform vergevingsgezinde bermen
Ten slotte gaat Frans Heijnis (CROW) tijdens zijn presentatie in op het platform vergevingsgezinde bermen.

Programma NVC 2013
Wilt u meer weten over veilige bermen en meediscussiëren, kom dan op woensdag 6 november naar het Nationaal verkeerskundecongres in ’s Hertogenbosch. In het NVC- programma leest u welke onderwerpen er nog meer aan bod komen. 

Aanmelden
Heeft u zich nog niet aangemeld voor uw verkeerskundecongres? Dat kan hier.

 
Auteur: Marieke Hut

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.