NVC 2013: hoe veilig zijn onze wegen?
Hoe is de relatie tussen verkeersveiligheid en het dwarsprofiel van GOW80? Is de gemeentelijke rondweg te stoppen? En is wegbeleving eigenlijk wel in kaart te brengen? Het laatste nieuws over deze onderwerpen en meer hoort u op het Nationaal verkeerskundecongres op 6 november in ’s-Hertogenbosch.
Een nieuwe kijk naar dwarsprofielen op 80km/uur wegen
Govert Schermers (SWOV) en Jan Peter Hendrik van Petegem (SWOV) stellen dat richtlijnen voor wegontwerp op dit moment onvoldoende zijn onderbouwd met kennis over de feitelijke, kwantitatieve relatie tussen de kenmerken van het wegontwerp en de verkeersveiligheid. Gevolgen voor de verkeersveiligheid zijn zo onvoldoende in te schatten wanneer van de richtlijnen wordt afgeweken. De SWOV heeft in samenwerking met wegbeheerders en kennispartners de relatie onderzocht tussen de verkeersveiligheid en de ontwerpkenmerken van het dwarsprofiel van gebiedsontsluitingswegen met een limiet van 80 km/uur (GOW80). Op grond hiervan doet de SWOV aanbevelingen voor het dwarsprofiel van GOW80 met het voorstel deze op te nemen in het Handboek Wegontwerp.
Het virus dat rondweg heet
De provinciale of gemeentelijke rondweg is al jaren bezig aan een onstuitbare opkomst. Het lijkt een virus dat zich langzaam over het land verspreidt, met allerlei negatieve ruimtelijke symptomen tot gevolg, zo menen Christiaan Kwantes (Goudappel Coffeng) en Sebastian van Berkel (Goudappel Coffeng). Is een doelgroepenbenadering verkeerskundig en ruimtelijk kansrijk als alternatief voor provinciale rondwegen om middelgrote steden en dorpen? Input voor deze discussiebijdrage is ‘Stadsbewegingen’, een ontwerpend onderzoek in het Brabantse Veghel, waarin deze vragen zijn verkend. Het resultaat is een benadering waarbij niet hoeft worden ingezet op één rondweg, maar op verspreide doelgroepspecifieke maatregelen in bestaand stedelijk gebied.
Evaluatie van wegen rondom verkeersveiligheid en sociale veiligheid
Wegbeleving is een subjectief thema waar meningen nog wel eens over verschillen, zowel tussen weggebruikers onderling als tussen professionals en weggebruikers, zo vinden Ruben Loendersloot (Loendersloot Advies) en Matti Baggerman (Delfini). Bureau Delfini en Loendersloot Advies ontwikkelden een methode om de beleving van een weg in kaart te brengen. Deze aanpak bestaat uit een aantal stappen die de wegbeheerder, enk de gebruikers inzicht geeft in knelpunten en mogelijke oplossingen.Tijdens de presentatie hoort u hier alles over.
Programma NVC 2013
Wilt u meer weten over verkeersveiligheid en meediscussiëren, kom dan op woensdag 6 november naar het Nationaal verkeerskundecongres in ’s Hertogenbosch. In het NVC- programma leest u welke onderwerpen er nog meer aan bod komen.
Aanmelden
Heeft u zich nog niet aangemeld voor uw verkeerskundecongres? Dat kan hier.
Auteur: Marieke Hut
Reactie plaatsen •