NVC 2013: de voordelen van autodelen

vrijdag 27 december 2019
timer 3 min

Hoe kunnen gemeenten autodelen stimuleren?  Welke kennis is daarvoor nodig? Wat zijn de ervaringen met het deelautoconcept Car2Go? Het laatste nieuws over deze onderwerpen en meer hoort u op het Nationaal verkeerskundecongres op 6 november in ’s-Hertogenbosch.

Autodelen: snelle groei, onstuimige verwachtingen
In maart 2013 waren er 5275 deelauto’s in Nederland. Ten opzichte van 2012 is dat een groei van 86 procent. Het aanbod is nooit eerder zo snel gegroeid. Die groei komt vooral door de opkomst van peer-2-peer carsharing, stelt Friso Metz (KpVV). Daarbij delen particulieren hun auto met anderen via online communities. Deze vorm van autodelen slaat ook aan op het platteland. Inmiddels zijn deelauto’s te vinden in driekwart van alle gemeenten. Autodelen sluit aan bij de trend dat autobezit onder jongeren daalt.
Autodelen heeft veel voordelen voor de samenleving: lagere parkeerdruk en minder ruimtebeslag, leefbare buurten, minder uitstoot en meer sociale cohesie. Gemeenten kunnen met hun mobiliteitsbeleid autodelen stimuleren. Bijvoorbeeld met vlotte procedures voor parkeerplaatsen en hogere parkeertarieven voor de tweede auto.

Autodelen in de versnelling: rol en voordelen voor gemeenten
Groeiend gebruik van deelauto’s zorgt voor vermindering van parkeerproblemen en kan potentieel ruimte vrijspelen in een wijk voor andere bestemmingen, aldus Martien Das (RWS). Daarnaast zorgt een groeiend deelautogebruik voor bewuster (minder) autogebruik én zijn deelauto’s gemiddeld genomen zuiniger dan het particuliere wagenpark. Daarmee draagt het bij aan beleidsdoelen van klimaatbeleid, bereikbaarheid, luchtkwaliteit, geluid en verkeersveiligheid.
Monitoringcijfers over autodelen (KpVV) geven aan dat de beschikbaarheid en spreiding van deelauto’s over Nederland sinds 2012 snel toeneemt, zowel van het particuliere delen als het delen via de ‘klassieke’ aanbieders zoals Greenwheels. In 75% van de gemeenten is nu een vorm van autodelen beschikbaar. De hoeveelheid deelauto’s per inwoner laat echter grote verschillen zien tussen gemeenten en steden. Autodelen zou nog sneller kunnen groeien (schaalsprong) als meer gemeenten deze mobiliteitsvorm actief zouden stimuleren. Hoe krijgen we autodelen hoger op de agenda in gemeentelijk beleid, en welke kennis is nodig om meer gemeenten actief te krijgen op dit onderwerp?

Tussenevaluatie Car2Go Amsterdam
In 2011 is in Amsterdam het elektrische deelautoconcept Car2Go gestart. Abonnees kunnen deze Car2Go auto’s gebruiken voor binnenstedelijke ritten. Op dit moment heeft de aanbieder van Car2Go 300 elektrische deelauto’s in de stad geplaatst. De gemeente Amsterdam heeft het initiatief van Car2Go gefaciliteerd door het aanbieden van parkeervergunningen die in de gehele stad geldig zijn, vertellen Stephan Suiker en Jos van den Elshout (gemeente Amsterdam). De elektrische auto’s kunnen gebruik maken van de al aangelegde oplaadinfrastructuur. De introductie van Car2Go maakt onderdeel uit van een gemeentelijk experiment, dat in ieder geval tot 2015 duurt, waarbij door aanbieders van elektrische deelauto’s maximaal 750 van deze auto’s in Amsterdam kunnen worden geplaatst (gemaximeerd tot 350 per aanbieder).
De positieve en negatieve effecten zijn in deze tussenevaluatie op een rij gezet. Op basis van de effecten van de introductie van Car2Go op de mobiliteit, parkeerdruk en het milieu lijkt het experiment succesvol.

Programma NVC 2013
Wilt u meer weten over autodelen en aanverwante onderwerpen en meediscussiëren, kom dan op woensdag 6 november naar het Nationaal verkeerskundecongres in ’s Hertogenbosch. In het NVC- programma leest u welke onderwerpen er nog meer aan bod komen. 

Aanmelden
Heeft u zich nog niet aangemeld voor uw verkeerskundecongres? Dat kan hier.

 
Auteur: Marieke Hut

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.