NVC 2013: de mening van weggebruikers

vrijdag 27 december 2019
timer 3 min

Wat vindt de weggebruiker nu eigenlijk echt van de wegen in Nederland? Snappen zij nog wel wat van hen wordt verwacht, op een meerstrooksweg bijvoorbeeld? En hoe bang zijn fietsgebruikers bang dat iemand hun fiets steelt? Het laatste nieuws over deze onderwerpen en meer hoort u op het Nationaal verkeerskundecongres op 6 november in ’s-Hertogenbosch.

Wat beweegt de (vaar)weggebruiker?
In het voorjaar van 2013 hebben de provincies en Rijkswaterstaat voor het eerst een grootschalig gemeenschappelijk wegbelevingsonderzoek gehouden. Doel is om de wensen en meningen van de weggebruiker over de Nederlandse wegen te achterhalen en (wanneer mogelijk) om te zetten in acties, zo stelt Marieke Honer (RWS). Uit het onderzoek blijkt dat in het algemeen de weggebruiker zeer tevreden, maar dat er ook een aantal verbeterpunten is. Tijdens deze workshop gaat Honer in op de resultaten van dit onderzoek en wil zij kennis en ervaring uitwisselen.

Weggebruikersmening over meerstrooks autosnelwegen
Weggebruikers krijgen steeds meer te maken met meerstrooks autosnelwegen. Dit geeft nieuwe, onbekende situaties. De aangeleerde routines werken vaak niet meer. RWS en ANWB hebben samen de ervaringen van weggebruikers op de A2 gepeild. De centrale vraagstelling was: hoe beleven weggebruikers meerstrookswegen en snappen zij nog wat er van hen wordt verwacht? Uit de peiling blijkt dat weggebruikers de A2 positief beoordelen. Ze hebben een sterke voorkeur om op de tweede rijstrook te rijden. Verder vinden ze dat er teveel informatie is over een te kleine afstand. Met name bij de parallelbanen bij Den Bosch en Utrecht kan men de informatie niet tijdig behappen. De spitsstrook blijft voor velen lastig vanwege de afwijkende vormgeving van de afritten en vanwege de doorgetrokken streep. Ton Hendriks (ANWB) gaat hier tijdens de workshop – samen met u – dieper op in.  

Onderzoek onder ANWB-leden naar het onderwerp fietsdiefstal
Worden ANWB-leden beperkt in het gebruik van hun fiets door angst voor fietsdiefstal? Jeanette van ’t Zelfde (ANWB) gaat in dit onderzoek in op deze vraag en op andere belemmeringen voor fietsgebruik. Ook geeft het onderzoek antwoord op de vraag waarvoor leden hun fiets gebruiken, of zij zelf slachtoffer zijn geweest van fietsdiefstal, welke maatregelen zij zelf nemen om diefstal te voorkomen en wat zij van bijvoorbeeld gemeenten verwachten. En wat doen leden als hun fiets gestolen is? Nemen ze de moeite om aangifte te doen en heeft de diefstal invloed op hun fietsgebruik?

De consument is een van de schakels in de aanpak van fietsdiefstal. Gemeenten maken ook onderdeel uit van die keten. De discussie gaat over de wisselwerking tussen de schakels, bijvoorbeeld maatregelen die gemeenten nemen op fietsgebied, en de effecten daarvan op fietsgebruik.

Programma NVC 2013
Wilt u meer weten over de ervaringen en meningen van weggebruikers en meediscussiëren, kom dan op woensdag 6 november naar het Nationaal verkeerskundecongres in ’s Hertogenbosch. In het NVC- programma leest u welke onderwerpen er nog meer aan bod komen. 

Aanmelden
Heeft u zich nog niet aangemeld voor uw verkeerskundecongres? Dat kan hier.

 
Auteur: Marieke Hut

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.