NVC 2013: de E-fiets en snelfietsroutes

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Hebben snelfietsroutes specifieke gevolgen voor de verkeersveiligheid? Welke rol speelt de elektrische fiets in het overheidsbeleid? En hoe is de aanschaf van een elektrische fiets te stimuleren? Het laatste nieuws over deze onderwerpen en meer hoort u op het Nationaal verkeerskundecongres op 6 november in ’s-Hertogenbosch.

Een toekomstagenda voor snelfietsroutes
Wim Bot (Fietsersbond) gaat in op de regionale snelfietsroutes die de afgelopen jaren in Nederland zijn aangelegd. De projectorganisatie Fietsfilevrij heeft samen met een aantal decentrale overheden de ervaringen en inzichten op een rij gezet en een toekomstagenda opgesteld. Doel is te komen tot samenhangende regionale netwerken van snelfietsroutes, waardoor de (fiets)bereikbaarheid sterk verbetert en het fietsaandeel in met name het woon-werkverkeer kan groeien. De opstellers van de agenda wisselen met congresbezoekers van gedachten over diverse vragen. Zijn regionale snelfietsroutes bijvoorbeeld  een nieuw type fietsinfrastructuur? En hebben snelfietsroutes specifieke gevolgen voor de verkeersveiligheid?

De elektrische fiets vraagt om upgrade van fietsbeleid
De elektrische fiets werd zo’n tien jaar geleden geïntroduceerd, inmiddels rijden er zo’n 1 miljoen rond in Nederland.  Jolanda Smit-van Oijen (XTNT), Huib Beets (XTNT) en Godfried de Graaf (Dolte Stedenbouw) denken dat overheden kansen kunnen verzilveren door in hun mobiliteitsbeleid rekening te houden met de e-fiets. Dat vraagt volgens hen om een aanvulling op het huidige fietsbeleid en een andere manier van denken over het ruimtelijk beleid in de stad. Wat betekent de komst en verdere groei van het aantal e-fietsers (zoals voor infra, verkeersveiligheid en parkeren), welke kansen en bedreigingen zijn er en hoe kan de e-fiets de overheid helpen steden en gebieden aantrekkelijker te maken?

Ruben van den Hamsvoort van DTV Consultants stelt de eerste electric freeway van Nederland centraal in zijn presentatie. Lisette Hoeke (Maastricht Bereikbaar) vertelt over onderzoek naar stimuleringsmaatregelen voor de aanschaf van een elektrische fiets.

Programma NVC 2013
Wilt u meer weten over de elektrische fiets en meediscussiëren, kom dan op woensdag 6 november naar het Nationaal verkeerskundecongres in ’s Hertogenbosch. In het NVC- programma leest u welke onderwerpen er nog meer aan bod komen. 

Aanmelden
Heeft u zich nog niet aangemeld voor uw verkeerskundecongres? Dat kan hier.

 
Auteur: Marieke Hut

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.