NVC 2013: de dynamiek van stedelijke mobiliteit

vrijdag 27 december 2019
timer 3 min

Moet de overheid meer gebruik maken van partners in de samenleving? En zo ja, hoe dan? Op welke weg zit Eindhoven? En is een bereikbaarheidsbeleid in een steeds veranderende omgeving wel te managen? Het laatste nieuws over deze onderwerpen en meer hoort u op het Nationaal verkeerskundecongres op 6 november in ’s-Hertogenbosch.

Hoe word ik een energieke overheid?
Burgers met de hakken in het zand worden links en rechts ingehaald door de energieke samenleving, stelt Sander van der Eijk (Goudappel Coffeng). Delen en zelf doen zijn trending en ondernemers doen het bottom up. Ook in verkeer en vervoer gebeurt veel; denk bijvoorbeeld aan auto- en fietsdelen, lokale park & bike toepassingen en buurtmobiliteit. Overheden zijn desondanks nog sterk gericht op het omgaan met weerstand. Waarom proberen we niet ook zelf een energieke overheid te zijn? Dat verlangen zit er wel. Maar dan moeten we wel opnieuw handen en voeten geven aan onze samenwerking met de doeners in de samenleving. In een dialoog tussen overheidsprofessionals en energieke partners verkennen we precies dat. Hoe kunnen overheden slimmer gebruik maken van de energie, het leervermogen, de reactiesnelheid en de creativiteit van energieke partners in de samenleving?

Eindhoven op Weg
Met Eindhoven onderkent de Brainport regio Zuidoost-Brabant haar bijzondere positie als een excellente internationale toplocatie voor technologie. Steeds meer past Eindhoven als ‘hart’ van deze regio de identiteit van Brainport, zo menen Erik van Hal en Herman Kerkdijk van de gemeente Eindhoven.  Goede bereikbaarheid is een van de basics van Brainport. Maar even zo belangrijk zijn een aantrekkelijk woonmilieu, schone lucht en een aantrekkelijke binnenstad voor een regio met internationale ambities. Daarnaast wil Eindhoven in 2040 energieneutraal zijn, inclusief verkeer en vervoer. Met Eindhoven op Weg heeft het Eindhovense college haar visie geformuleerd hoe mobiliteit en bereikbaarheid kunnen bijdragen aan het bereiken van de gestelde ambities. Daarbij wordt een duidelijke link gelegd tussen de identiteit van de stad, het economisch functioneren, de ruimtelijke planning, de inrichting van de openbare ruimte én de rol die mobiliteit en de daarvoor beschikbare verbindingen daarin spelen. In Eindhoven op Weg wordt een manier van denken en aanpak voorgesteld om mensen en locaties op een duurzame wijze met elkaar te verbinden: beter voor het milieu, beter voor de mensen, beter voor de stad.

Bereikbaar Leiden: via ambitie naar uitvoeringsagenda
Het artikel van Wieger Savenije en Manus Barten (allebei gemeente Leiden/studio bereikbaar) gaat in op de totstandkoming van het Uitvoeringsprogramma Bereikbaar Leiden. Dit proces is interessant omdat oplossingen zijn gevonden voor het managen van bereikbaarheidsbeleid in een voortdurend wijzigende omgeving. In het kort: hoe operationaliseer je een bereikbaarheidsambitie en stuur je vanuit daar projecten aan, in een context waarin projecten altijd wijzigen, vertragen of zelfs afvallen. In het Uitvoeringsprogramma is een methodiek ontwikkeld om hiermee inhoudelijk, bestuurlijk en in de organisatie mee om te gaan. Volgens de auteurs is deze problematiek in veel Nederlandse gemeenten aanwezig. In dit artikel laten ze zien in hoeverre een uitvoeringsprogramma bereikbaarheid zoals dat is opgesteld in Leiden, een antwoord kan bieden.

Programma NVC 2013
Wilt u meer weten over stedelijke mobiliteit en meediscussiëren, kom dan op woensdag 6 november naar het Nationaal verkeerskundecongres in ’s Hertogenbosch. In het NVC- programma leest u welke onderwerpen er nog meer aan bod komen. 

Aanmelden
Heeft u zich nog niet aangemeld voor uw verkeerskundecongres? Dat kan hier.

 
Auteur: Marieke Hut

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.