NVC 2013: Beter benutten, drie scenario’s

vrijdag 27 december 2019
timer 3 min

Hoe belangrijk zijn bereikbaarheid en reiskosten bij de keuze van een school? Kun je met gedragsveranderingstechnieken automobilisten helpen de spits te mijden? En welke training hebben wegverkeersleider nodig voor een hoe mate van tunnelveiligheid? Het laatste nieuws over deze onderwerpen en meer hoort u op het Nationaal verkeerskundecongres op 6 november in ’s-Hertogenbosch.

Beter Benutten in de onderwijssector: Deltion College
Schaalvergrotingen in het onderwijs (MBO, HBO, universiteit) hebben mobiliteitseffecten in de vorm van piekbelastingen,  veroorzaakt door studenten en werknemers, zo stelt Ed Graumans (Met Graumans). Voor onderwijsvoorzieningen die niet in de directe buurt van een station liggen ontstaat een forse (inefficiënte en kostenverhogende) piekbelasting in het ov tussen station en onderwijslocatie. Daar komt verandering in als de ov-studentenkaart wordt afgeschaft of gewijzigd. Maar dit heeft ook consequenties voor de onderwijsvoorzieningen die wel bij een stationslocatie liggen. Genoeg aanleiding om voor onderwijsvoorzieningen een bereikbaarheidsstrategie te ontwikkelen. Het Deltion College in Zwolle is zich ervan bewust dat bereikbaarheid en reiskosten belangrijke factoren zijn bij de schoolkeuze. De school heeft een eerste stap gezet met het opzetten van een bereikbaarheidsvisie. Deze aanpak kan als voorbeeld dienen voor andere onderwijsinstellingen. Met ingang van het studiejaar 2013-2014 worden de eerste maatregelen voor studenten en personeel geïmplementeerd en bij succes stapsgewijs uitgebouwd.

Spitsmijden in Brabant: van praktijkproef naar nieuw gewoontegedrag
Met eenvoudig toepasbare gedragsveranderingstechnieken kun je automobilisten helpen om de spits te mijden, menen Yvonne van Velthoven-Aerts (SRE), Pierre van Veggel (APPM) en Ingeborg van Egmond (provincie Brabant). De experimentele groep realiseerde 27 procent meer spitsmijdingen dan de controlegroep. De auteurs werken aan methodes om nieuw gedrag aan te leren en te bestendigen, zonder financiële beloning. Door te helpen plannen, feedback te geven en persoonlijke voordelen te belichten.

Educatie- en trainingssysteem voor wegverkeersleiders
De Coentunnel in Amsterdam is al lang een knelpunt voor het verkeer in het noordelijk deel van de Randstad. Daarom heeft Rijkswaterstaat besloten een tweede tunnel te bouwen naast de bestaande Coentunnel. Deze tweede tunnel moet aan de bestaande veiligheidsnormen voldoen en worden bediend vanuit een verkeerscentrale (en lokaal te bedienen zijn). Een hoog niveau van tunnelveiligheid vereist ook een intensieve opleiding en training van de wegverkeersleiders die werken in de verkeerscentrale, vertellen Jos Vrieling, Marie-José Knape en Geertje Hegeman (allen Royal HaskoningDHV). Daarom is een projectspecifiek opleidings- en trainingssysteem voor de Tweede Coentunnel ontwikkeld. Het systeem bestaat uit speciaal ontworpen trainingsscenario's, een opleidingsprogramma, een kopie van het bedienpaneel en speciaal ontworpen software en hardware om de verkeerscentrale en tunnelbediening te simuleren.

Het systeem is volledig op maat gemaakt en benadert daardoor de werkelijke tunnelbediening zo dicht mogelijk. Aan de andere kant is het algemeen genoeg om gedeeltelijk te hergebruiken als basis voor andere, soortgelijke systemen om wegverkeersleiders op te leiden en te trainen in vergelijkbare tunnelprojecten.

Programma NVC 2013
Wilt u meer weten over Beter benutten en aanverwante onderwerpen en meediscussiëren, kom dan op woensdag 6 november naar het Nationaal verkeerskundecongres in ’s Hertogenbosch. In het NVC- programma leest u welke onderwerpen er nog meer aan bod komen. 

Aanmelden
Heeft u zich nog niet aangemeld voor uw verkeerskundecongres? Dat kan hier.

 
Auteur: Marieke Hut

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.