NVC 2013: alles over verkeersregelinstallaties

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Kan Het Nieuwe Rijden in één klap milieuwinst, een grotere verkeersveiligheid en een kostenbesparing realiseren? En is het verstandig grootschalig in te steken op wachttijdvoorspellers? Het laatste nieuws over deze onderwerpen en meer hoort u op het Nationaal verkeerskundecongres op 6 november in ’s-Hertogenbosch.

Win-win voor auto, fiets en milieu
Marcel Kroon (Het nieuwe Rijden) licht toe hoe met Het Nieuwe Rijden (HNR) lokaal grote milieuwinst is te behalen. En dat niet alleen, ook een verbetering van verkeersveiligheid en een kostenbesparing bij automobilisten vloeien voort uit het Nieuwe Rijden. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu laat het HNR-programma aan de markt over. Een uitgelezen kans dus voor gemeenten om HNR actief op te pakken als deel van lokaal luchtkwaliteits- en klimaatbeleid.
Veel VRI’s zijn suboptimaal afgesteld en zorgen voor verhoogde emissies door onnodig veel stoppen en optrekken.  De doorstroming voor fietsers laat ook te wensen over, wat weer leidt tot veelvuldige roodlicht-negatie. In de presentatie laat Kroon zien hoe win-win voor veiligheid, doorstroming en milieu mogelijk is met de introductie van knipper-geel voor fietsers, betere VRI-afstelling en aanpassing van een aantal verkeersregels.

Wachttijdvoorspellers met beleid toepassen
In de afgelopen jaren zijn veel wegbeheerders overgegaan op wachttijdvoorspellers als sympathieke en fietsvriendelijke maatregel. Marcel Kant (DTV Consultants) vraagt zich af of het wel slim is om op grote schaal in te steken op wachttijdvoorspellers. Leiden deze op een kruispunt niet juist tot een langere wachttijd voor fietsers? Welke fietsvriendelijke maatregelen geven fietsers prioriteit en welke verhogen het comfort? Is er niet een wildgroei ontstaan aan regeltechnische specials, zoals wachttijdvoorspellers? En is er dan nog wel genoeg aandacht voor een goed werkende verkeerslichtenregeling? Op deze en meer vragen gaat Kant tijdens de presentatie dieper in.

Programma NVC 2013
Wilt u meer weten over verkeersregelinstallaties en meediscussiëren, kom dan op woensdag 6 november naar het Nationaal verkeerskundecongres in ’s Hertogenbosch. In het NVC- programma leest u welke onderwerpen er nog meer aan bod komen. 

Aanmelden
Heeft u zich nog niet aangemeld voor uw verkeerskundecongres? Dat kan hier.

 
Auteur: Marieke Hut

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.