NVC 2012: Hindernissen wegnemen voor ouderen en fietsers
Het verkeer bestaat niet alleen uit forensen en automobilisten. De verkeerskundige weet dit als geen ander, maar de twee genoemde groepen weten zich keer op keer verzekerd van onevenredig veel aandacht. Zo niet tijdens het Nationaal verkeerskundecongres 2012 op 31 oktober in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch. Ouderen en fietsers staan deze dag volop in de schijnwerpers. Met bijzondere aandacht voor het wegnemen van hindernissen voor deze twee groeiende groepen verkeersdeelnemers.
Dat ’s-Hertogenbosch gastheer is voor het Nationaal verkeerskundecongres 2012 op 31 oktober is niet toevallig. De huidige Fietsstad van het jaar is wat trots op deze titel en bij monde van wethouder Jan Hoskam legt ze graag uit waar ze deze aan te danken heeft. 'Ambitie, beginnen, stug volhouden en steeds voldoende budget vrijhouden.' Zeker voor een stad beneden de grote rivieren, waar van oudsher duidelijk minder gefietst wordt dan in de rest van het land, is het behalen van de titel een prestatie van formaat.
Floriade
De Floriade, dit jaar gehouden in Venlo, vormt een stevige verkeerskundige uitdaging. In een half jaar tijd werden twee miljoen bezoekers verwelkomd. De gekozen oplossingen: het ontvlechten van modaliteiten, openen na de ochtendspits, bezoekers geen keuze bieden (parkeren kan maar op één plek) en rekening houden met verschillende scenario’s van modal split. Bij mooi weer komen er veel mensen op de fiets en als het regent, verschijnen er juist veel bussen aan de poort.
ASVV
Van de ASVV, de aanbevelingen voor verkeersvoorzieningen binnen de bebouwde kom, verschijnt de zesde druk. Nu alleen digitaal, maar rond de jaarwisseling komt ook het nieuwe boek uit. Tijdens een kleine quiz maken de bezoekers kennis met het nieuwe handboek. Ten opzichte van de voorganger uit 2004 is er in de ASVV 2012 meer aandacht voor duurzaamheid en milieu en zijn er ontwikkelingen rond de basiskenmerken wegontwerp. Ook de nieuwe parkeerkencijfers, gecombineerd met de kencijfers verkeersgeneratie, zijn erin opgenomen.
Keuzestress
De congresganger moet tijdens drie blokken parallelsessies telkens kiezen uit acht mogelijkheden, waardoor hij maar 3 van de 24 sessies kan bijwonen. Het is een schier onmogelijke opgave die tot de nodige keuzestress leidt. De onderwerpen lopen uiteen van het weghalen van paaltjes voor fietsers en nieuwe richtlijnen voor werk in uitvoering tot het opzetten van voetgangersbeleid, het saneren van verkeersborden en de mogelijkheden van mobiliteitsmanagement.
Prijzen
Twee prijzen worden deze dag uitgereikt. Die voor de Beste Bijdrage gaat naar Luc Wismans (Goudappel Coffeng en Universiteit Twente) en Robert van den Brink (Goudappel Coffeng) voor hun presentatie ‘De meerwaarde van dynamisch rekenen aan emissies’. De jury is lovend over de goede koppeling van theorie, verkeersmodellen en praktijk. Ze dagen verkeerskundigen uit meer te werken met dynamische modellen bij het berekenen van geluid en luchtemissies.
De Nationale Verkeerskundeprijs voor de beste afstudeerscriptie gaat naar Matthijs van Hofwegen van de Christelijke Hogeschool Windesheim. Zijn scriptie handelt over de toegankelijkheid van shared space voor oudere voetgangers.
Visie, actie, passie
Als uitsmijter houdt de directeur van voetbalvereniging AZ, Toon Gerbrands, zijn gehoor voor dat voor het behalen van de top drie componenten onontbeerlijk zijn: visie, actie en passie. De kromme van Gauss maakt duidelijk dat je moet putten uit de tien procent meest getalenteerden. Maar deze groep kampt ook met de meeste spanning. Een goede trainer leert zijn pupillen hiermee om te gaan. Met, uiteraard, visie, actie en passie.
Auteur: Julia Breeuwsma
Reactie plaatsen •