Nu al voorsorteren op smart laden van e-auto's

dinsdag 8 september 2015
timer 2 min
De
De doelstelling om in 2015 1 miljoen e-auto's op de weg te hebben, lijkt haalbaar. Maar hoe voorkomen we dat in 2025 het licht uitgaat als alle e-auto's tegelijkertijd gaan laden? Eric van Kaathoven van ElaadNL en Martijn Boelhouwer van Netbeheer Nederland sorteren voor op slim  en duurzaam  laden.

Het opladen van elektrische auto’s kost natuurlijk stroom, en ook veel stroom. Afhankelijk van de afstanden en het type auto kan dat op jaarbasis oplopen tot 1 of 2 keer het verbruik van een gemiddeld huishouden. Een piekbelasting van het elektriciteitsnet heeft, ontstaat doordat er bij het laden van een elektrische auto gelijktijdig veel elektriciteit wordt afgenomen. Zolang het enkele auto’s in een straat betreft, is dat nog geen probleem. Maar wat als het er straks tien zijn?

 

Bestaande net slim gebruiken
Er zijn twee manieren om te zorgen dat het net meer vraag aan kan: het net verzwaren – een nogal dure oplossing – en het slim gebruiken van het bestaande elektriciteitsnet door middel van slimme laadtechnologieën. Eric van Kaathoven van ElaadNL en Martijn Boelhouwer van Netbeheer Nederland  stellen in een artikel in Verkeerskunde dat een slimme app niet alleen kan voorkomen dat te veel mensen tegelijkertijd gaan laden, maar ook een oplossing kan bieden voor het afnemen van stroom  tijdens pieken in de aanvoer van zonne- en windenergie. 

lees het hele artikel van Eric van Kaathoven en Martijn Boelhouwer

Nu al inzetten op slimme maatregelen, voorkomt dat in 2025 het licht uitgaat als alle e-auto's (duurzaam) moeten gaan laden.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.