Noordoost-Brabant investeert in twintig verkeersprojecten
De tien gemeenten in Noordoost-Brabant investeren ook in 2015 samen in betere infrastructuur voor hoogwaardig openbaar vervoer, verkeersveiligheid en fietsvoorzieningen. In een werkgroep met bedrijven en onderwijs uit Veghel bedacht culinair dienstverlener Hutten het concept ‘samen reizen’.
Projecten die verder starten zijn de reconstructie van Blauwstraat-Deurneseweg in Oploo, de reconstructie van de kruising Losplaats-Velmolenweg-Botermarkt in Uden, fietsvoorzieningen in Heesch, verschillende verkeersveiligheidsmaatregelen in Heesch en Cuijk, veilige schoolomgevingen in Grave en Cuijk en fietstrainingen in elke gemeente in het jaar van de senioren voor de campagne Nul verkeersdoden in Brabant.
20 projecten met 1,4 miljoen provinciale subsidie
Op 21 november stelden de regiobestuurders verkeer en vervoer dit pakket aan maatregelen vast. Dit onder voorbehoud van besluitvorming per project in de colleges van Burgemeester en Wethouders en Gedeputeerde Staten. De subsidiabele kosten van dit uitvoeringsprogramma zijn € 2,8 miljoen. De provincie Noord-Brabant draagt de helft bij. De regio Noordoost-Brabant investeert hiermee in OV-bereikbaarheid, verkeersveiligheid en fietsvoorzieningen.
Samen Reizen
Een in het oog springend project is ‘Samen Reizen’. Een concept dat binnen Hutten is ontstaan en aan de Veghelse werkgroep werd gepresenteerd door Thijs Fokker. In deze werkgroep bedenken bedrijven, onderwijs, gemeente en regio samen slimme mobiliteitsoplossingen. Met dit concept wil Hutten inzichtelijk maken dat er de mogelijkheid is om bij iemand in de auto te stappen die diezelfde dag dezelfde kant op rijdt. Hij vond het opvallend dat vrijwel geen enkele werkgever communiceert over het feit dat een collega dagelijks op precies dezelfde tijden dezelfde route af legt om op zijn/haar werk te komen. Hutten wil daarom dit graag in kaart brengen voor werknemers, zodat ze zelf contact met elkaar op kunnen nemen.
Hij wil graag stimuleren dat werknemers binnen bedrijven of op bedrijventerreinen bij elkaar instappen om zo het aantal auto’s naar hetzelfde bedrijventerrein te beperken. Ook denkt hij dat samen reizen cross-overs binnen het bedrijf en tussen bedrijven oplevert. Na presentatie aan de Veghelse werkgroep als oplossing voor ‘De Dubbelen’ is de uitwerking nu verbreed. Want dit duurzame idee past uitstekend in de regionale mobiliteitsvisie. Daarom zorgt de werkgroep ervoor dat dit concept voor alle bedrijven in Noordoost-Brabant beschikbaar komt. De regio financiert daarom ook een deel van de kosten mee.
Nul verkeersdoden in Brabant
Brabant streeft naar nul verkeersdoden. We vinden ieder slachtoffer er één te veel. In Brabant maken we daarom van de nul een punt. Om het aantal verkeersslachtoffers drastisch te reduceren, zetten we onze energie in 2015 heel gericht in op senioren. Verder is er ook subsidie voor lokale gedragsbeïnvloedende maatregelen, zoals de fietsverlichtingsactie, BROEM, e-fietstrainingen, Brabants VerkeersveiligheidsLabel en Totally Traffic.
Regionale benadering levert meer samenhang op bij het werken aan een bereikbare, leefbare en verkeersveilige regio. Aan de samenwerking nemen deel: de gemeenten Bernheze, Boekel, Boxmeer, Cuijk, Grave, Landerd, Mill & Sint Hubert, Sint Anthonis, Uden en Veghel, de Provincie, Rijkswaterstaat Zuid-Nederland, de Kamer van Koophandel en Politie Oost-Brabant
Auteur: Susanne Morren
Reactie plaatsen •