Noord-Holland subsidieert duurzame openbare verlichting

vrijdag 27 december 2019
timer 1 min

De provincie Noord-Holland stelt 400.000 euro beschikbaar aan gemeenten om de openbare verlichting duurzamer te maken. Doel is de CO2-uitstoot verder tegen te gaan. Het bedrag is beschikbaar gesteld voor onderzoek en beleidsontwikkeling.

Steeds meer gemeenten in Noord-Holland richten hun openbare ruimtes duurzaam in. Energiezuinige verlichting kan hier een flinke bijdrage aan leveren. Uit de praktijk blijkt dat dit een gemiddelde besparing van 20 procent oplevert, aldus de provincie. De gemeenten Bergen, Den Helder, Haarlem, Naarden, Velsen en Zaanstad zijn al bezig met duurzame verlichting. Daarvoor kregen zij vorig jaar subsidie van de provincie. Het is nu de beurt aan de anderen gemeenten om over te gaan op duurzame openbare verlichting.

 

Voortraject
Achter de verlichting van openbare ruimtes zit vaak een complex systeem dat alles regelt. Het energiezuinig maken van dit soort systemen vergt dus meer dan het indraaien van een spaarlamp. De provincie wil gemeenten ondersteunen in dit voortraject. Door geld beschikbaar te stellen voor een onderzoek naar de mogelijkheden, beleidsontwikkeling en een plan van aanpak, hoopt de provincie dat meer gemeenten de stap maken om hun straten en gebouwen duurzaam te verlichten.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.