Noord-Holland start vier projecten elektrisch vervoer

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

De provincie Noord-Holland start vier projecten op het gebied van elektrisch vervoer.

Daarmee onderzoekt de provincie het toepassen van duurzaam opgewekte energie voor elektrisch (openbaar) vervoer, het realiseren van overlaadstations buiten de stad en van een dekkend netwerk van snellaadstations en het opzetten van een kenniscentrum. Ook wordt onderzoek gedaan naar bestuurlijke dilemma’s bij de overgang naar e-mobiliteit.

 

Project 1: elektrisch openbaar vervoer

In dit project onderzoekt de provincie of de energie uit wegen kan worden gebruikt om het openbaar vervoer duurzamer te maken. Als vervolg op een pilot met het gebruik van Solaroad (waarbij zonnecellen in de busbaan worden gebruikt voor het laden van bussen op inductie) op een provinciaal fietspad in Krommenie, komt er een onderzoek naar de mogelijkheden van elektrisch openbaar vervoer voor de toekomstige concessieverlening. 

Project 2: netwerk van snellaadstations

Om het mogelijk te maken om internationaal te reizen met een elektrische auto moet een netwerk van snellaadstations worden gerealiseerd. De provincie gaat kijken hoe een ‘dekkend netwerk’ kan ontstaan en onderzoekt de mogelijkheid om zelf op een aantal strategische plekken te investeren in een snellaadstation.

Project 3: overlaadstations buiten de stad

Bij dit onderzoek wordt gekeken naar mogelijkheden om vanuit overlaadstations de stad elektrisch te bevoorraden.

Project 4: informatiecentrum Amsterdam

In het vierde project onderzoekt de provincie of het mogelijk is om een kenniscentrum voor e-mobiliteit te realiseren. Doel is het stimuleren van de bewustwording ven elektrisch rijden bij burgers en bedrijven.

Subsidie

Voor deze projecten is 900.000 euro beschikbaar, waarvan Gedeputeerde Staten een Europese subsidie van 450.000 euro uit het Interreg programma hebben gekregen. Het Europese project E-mobility is een programma waarbij 11 regio’s in 7 landen samenwerken om elektrisch vervoer te stimuleren.

 
Auteur: Joske van Lith

In één van de projecten onderzoekt de provincie Noord-Holland op welke manier een landelijk dekkend netwerk is te realiseren.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.