Noord-Holland onderzoekt mogelijkheid bootverbinding IJmuiden-Amsterdam

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Per boot van IJmuiden naar Amsterdam? Misschien kan dat straks weer. Provinciale Staten van Noord-Holland (PS) willen namelijk van vervoerbedrijven weten hoe een bootdienst voor personenvervoer in het Noordzeekanaalgebied is te exploiteren.

PS doen dit met een zogenaamde marktconsultatie. Marktpartijen kunnen aangeven welke mogelijkheden zij zien voor een nieuwe vorm van personenvervoer over water.

Fast ferry
Tot 1 januari verzorgde Connexxion in opdracht van de provincie de Fast Flying Ferry van IJmuiden naar Amsterdam. Achterblijvende reizigersaantallen en de hoge kosten waren voor Gedeputeerde Staten (GS) mede aanleiding de bootdienst niet opnieuw aan te besteden. Provinciale Staten namen een motie aan te bekijken of de bootdienst toch op een of andere manier een nieuwe kans kan krijgen.

Eerste stap
Provinciale Staten houden eerst een peiling onder marktpartijen die in staat denken te zijn zo’n nieuwe bootdienst voor de provincie te kunnen uitvoeren. PS vragen hen aan te geven welke plaatsen in het Noordzeekanaalgebied een nieuwe bootdienst kan aandoen en hoe zoveel mogelijk passagiers kunnen worden aangetrokken. De marktconsultatie vraagt verder hoe het vervoer over water zo milieuvriendelijk mogelijk kan worden uitgevoerd. Ook willen PS een indicatie krijgen van de kosten van verschillende varianten.

Aanbesteding
Of er daadwerkelijk opnieuw een bootdienst gaat komen is op dit moment nog niet zeker. PS willen met de marktconsultatie een overzicht krijgen van de kansen die marktpartijen daarvoor denken te zien. Afhankelijk van de uitkomsten vragen PS na de zomer aan GS eventueel een aanbesteding te  doen voor een nieuwe bootverbinding.

Algemene openbare oproep
Provinciale Staten hopen op zoveel mogelijk reacties vanuit de markt. Om geen enkele partij uit te sluiten is dinsdag 25 maart 2014 een algemene openbare oproep voor de marktconsultatie geplaatst op aanbestedingswebsite TenderNed.

 
Auteur: Marieke Hut

De fast flying ferry die tot 1 januari dienst deed.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.