Noord-Brabant brengt hele wegennet in kaart via mobieltjes

donderdag 23 september 2004
timer 2 min

De provincie Noord-Brabant levert de komende twee jaar actuele verkeersinformatie over het complete wegennet. Alle verkeersbewegingen op zowel het hoofd- als het onderliggend wegennet worden geregistreerd door het MTS-systeem van LogicaCMG, ofwel het volgen van de bewegingen van mobiele telefoons. Via de provinciale internetsite en later via DRIP’s op provinciale wegen, wil de provincie meer inzicht geven in de verkeersbewegingen van het totale wegennet.

Na een succesvolle proef in het gebied op en tussen de A16, A58, A59 en N261 rond Breda en Tilburg, heeft de provincie nu 1, 7 miljoen euro uitgetrokken om deze techniek de komende twee jaar toe te passen in de hele provincie. De verkeersinformatie wordt ingewonnen via de centrales van Vodafone in de provincie en geanonimiseerd doorgestuurd naar LogicaCMG in Den Haag. Hier worden de data verwerkt tot toepasbare real time en historische (gemiddelden) verkeersinformatie. De provincie Noord-Brabant toont deze informatie vervolgens in de vorm van gekleurde stromen op een digitale wegenkaart. In de loop van volgend jaar hoopt de provincie ook de eerste reisadviezen te kunnen geven via DRIP’s op provinciale wegen.
De MTS-informatie betreft zowel verkeersbewegingen op de rijks-, provinciale- en gemeentewegen. Een eerder uitgevoerd validiteitonderzoek door Goudappel Coffeng overtuigde de provincie van de betrouwbaarheid van het systeem en de representativiteit van het aantal mobiele telefoons dat voor dit systeem (uitsluitend) is aangesloten bij Vodafone. Een tweede onderzoek naar de kosten en baten door onderzoeksbureau Ecorys gaf de provincie meer inzicht in de toegevoegde waarde van het systeem en dan met name ten opzichte van informatie verkregen uit weglussen. Vergeleken met een wegvak waar nog geen weglussen liggen, is de toepassing van MTS minimaal 20 á 30 procent goedkoper dan de toepassing van weglussen, waarbij wordt opgemerkt dat met name de onderlinge communicatie van weglussen een veelvoud is van de fysieke aanleg van de afzonderlijke lussen in het wegdek.
Met het leveren van MTS-verkeersinformatie over het hele wegennet, dat wil zeggen ook over het gedeelte van de rijkswegen dat nog niet voorzien is van weglussen, hoopt de provincie meer inzicht te krijgen in de verkeersbewegingen op het onderliggend wegennet ten opzichte van de bewegingen op de rijkswegen. In de loop van 2006 evalueert de provincie de effecten van dit systeem en onderzoekt de verdere toepassingsmogelijkheden van de huidige techniek en eventueel nieuwere systemen. Tevens is de provincie benieuwd naar reacties van andere wegbeheerders en denkt daarbij aan gezamenlijke inkoop van actuele verkeersgegevens.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.