Noodremsysteem moet aantal fietsongevallen omlaag brengen

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

TNO heeft  een coöperatief automatisch waarschuwings- en noodremsysteem voor auto’s en vrachtauto’s ontwikkeld dat bijdraagt aan het voorkomen van ongelukken met fietsers. Het systeem is binnenkort toepasbaar op elektrische fietsen. TNO denkt dat het systeem leidt dit tot een verlaging van het aantal fietsongelukken.

Vooral ouderen rijden op een elektrische fiets, zij lopen veel risico betrokken te raken bij een verkeersongeval met de fiets. Het systeem moet dit risico verkleinen.

Cooperative Automatic Emergency Braking
TNO demonstreerde het automatisch remsysteem, Cooperative Automatic Emergency Braking (CAEB) op het International Cycling Safety Congress  2013 in Helmond. Het is een automatisch waarschuwings- en remsysteem dat werkt  met sensoren en dat communiceert met andere weggebruikers.

Bij de realisatie van CAEB-systeem maakt TNO gebruik van het door haar ontwikkelde intelligent Vehicle Safety Platform (iVSP). Het iVSP gebruikt verschillende informatiebronnen (radar, communicatie, kaartgegevens) en verwerkt naadloos de informatie van voertuigsensoren en andere informatiebronnen (omringende infrastructuur, fiets, voetganger).

Vooral bij het oversteken
De huidige actieve veiligheidssystemen zijn uitgerust met sensoren en real-time feedback.  Deze systemen hebben echter beperkingen qua bereik en zichtlijnen. Vooral  als de overstekende voetganger of fietser nog niet in het zicht van de sensoren is,  is de effectiviteit ervan beperkt. Het CAEB-systeem van TNO  detecteert fietsers en voetgangers betrouwbaar en volgt en voorspelt, vooral bij het oversteken. De elektrische fiets is de eerste kandidaat voor integratie van CAEB omdat de elektrische energie voor de benodigde voorzieningen op de fiets voorhanden is.

Fietsersairbag
Al eerder presenteerde TNO de fietsersairbag op de voorruit van de auto. De auto is uitgerust met een voorwaarts gerichte camera onder de achteruitkijkspiegel en een intelligent systeem dat alle objecten die in beeld komen classificeert. Signaleren de sensoren in de bumper van de auto vervolgens dat er contact is met het object, dan wordt de airbag opgeblazen. Hoofd en bovenlijf van de fietser worden door de airbag opgevangen. Ook deze fietsersairbag kan in het CAEB worden geïntegreerd.

 
Auteur: Marieke Hut

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.