Nieuwe toegankelijkheidsrichtlijnen voor wegbeheerders

vrijdag 27 december 2019
timer 1 min

Om zelfredzaam en zelfstandig mobiel te kunnen zijn, moeten het ov en de openbare buitenruimte toegankelijk zijn voor mensen met én zonder beperkingen. CROW heeft daartoe een nieuwe ‘Richtlijn Toegankelijkheid’ opgesteld waarin wegbeheerders, ontwerpers en beleidsmedewerkers eenduidige richtlijnen vinden om die toegankelijkheid te realiseren.

In het VN-verdrag voor rechten van mensen met een beperking staat dat iedereen toegang moet kunnen hebben tot de fysieke omgeving en tot vervoer. Nederland heeft aangegeven dit verdrag te ratificeren.Gemeenten zijn verantwoordelijk voor planvorming en inrichting van de lokale openbare ruimte.

Daarnaast zijn gemeenten volgens de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) verplicht om burgers te ondersteunen om maatschappelijk te kunnen participeren. Verder regelen de nieuwe Europese verordening ‘Passagiers-rechten’ en de ‘Wet gelijke behandeling’ een goede toegankelijkheid van bussen en halteplaatsen.

Verouderde en versnipperde kennis
Ondanks de geldende wetten zijn er in de praktijk nog aanzienlijke problemen, zo blijkt uit een probleemverkenning door het ministerie van VWS in 2011. De openbare ruimte is nog niet voor iedereen toegankelijk. Er zijn voor dit probleem meer oorzaken te noemen, maar een daarvan is de veelheid aan richtlijnen. CROW wil met het uitbrengen van de publicatie Richtlijn Toegankelijkheid de bestaande richtlijnen bundelen én verouderde kennis actualiseren.

 
Auteur: Joske van Lith

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.