Nieuwe software analyseert duizenden wegbeelden in een mum van tijd
Zijn smallere rijstroken zoals bij de nieuwe spitsstroken daadwerkelijk voldoende veilig en welk effect hebben ze op de doorstroming? Dat wordt momenteel op acht snelweglocaties onderzocht door Rijkswaterstaat-AVV met een nieuwe, door TNO ontwikkelde methode die duizenden videobeelden van het rijgedrag automatisch analyseert. ‘Hiermee kunnen we het rijgedrag meten voordat ongevalcijfers uitsluitsel geven’, aldus AVV-projectleider Alex van Loon.
‘Een stap voorwaarts in het pro-actief meten van het rijgedrag op autosnelwegen en tegelijk kennis toevoegen aan de ontwerprichtlijnen voor autosnelwegen’, zo typeert Van Loon de meerwaarde van een nieuwe meetmethode van rijgedrag. TNO heeft daartoe software ontwikkeld die uit videomateriaal langs wegen informatie afleidt over het rijgedrag zoals snelheid, afstand en koers van grote hoeveelheden auto’s. Tot nu toe gebeurde dat aan de hand van handmatige analyse (beeld voor beeld) van video-opnamen van het rijgedrag van weggebruikers. ‘Een zeer bewerkelijke methode’, aldus Van Loon. Met de nieuwe methode wordt elk voertuig dat de videocamera is gepasseerd door de computer gevolgd over een afstand van een kleine honderd meter. Zo levert een twee uur durende video-opname op een traject informatie op van het rijgedrag van ruim 5000 automobilisten tot op tienden van seconden, dan wel centimeters nauwkeurig.
Deze veel snellere verwerking van veel meer beelden dan handmatig mogelijk is, levert een betrouwbaarder en nauwkeuriger analyse op van het rijgedrag op smallere rijstroken, aldus Van Loon. De toepassing van de nieuwe meetmethode is zeker niet de bedoeld om bij positief resultaat over te gaan tot massale rijstrookversmalling, verklaart Van Loon, maar om het rijgedrag meetbaar te maken op meerdere indicatoren. ‘Wel kan het een stap op weg zijn naar het aanscherpen van richtlijnen voor dit soort trajecten.’
De nieuwe methode wordt na een eerder gehouden nulmeting toegepast nadat op acht snelweglocaties een spits- of plusstrook is aangebracht. Dat zijn onder meer locaties op de A1 tussen Apeldoorn en Deventer, de A12 tussen Ede en Veenendaal, de A13 tussen Schiedam en Delft en de A 50 tussen Arnhem en Apeldoorn.
Reactie plaatsen •