Nieuwe Richtlijnen Openbare Verlichting rond juni

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

De Nederlandse Richtlijn Openbare Verlichting 2010, is voor de zomer 2011 een feit, zo meldt de NSVV. Nieuwe technologieën zoals Leds en nieuwe maatschappelijke inzichten rondom

veiligheid en duurzaamheid gaven aanleiding voor de Nederlandse stichting voor Verlichtingskunde (NSVV)om de huidige aanbeveling, de NPR13201-1, onder de loep te nemen. Met 35 lichtspecialisten, verdeeld over vijf subwerkgroepen, is hieraan gewerkt.

De NSVV-werkgroep Nederlandse Richtlijnen OVL 2010 startte in januari 2010 met een ambitieuze planning waarbij al zes maanden later de stukken klaar zouden zijn om te drukken. Deze planning moest worden gewijzigd doordat het onderzoek naar ‘mesopisch zien’ pas eind 2010 kon worden opgeleverd.

 

Mesopisch zien

Mesopisch zien staat voor het overgangsgebied in de openbare verlichting tussen dag- en kunstlichtniveaus en de lichtniveaus in het donker. Met leds komen nieuwe spectra beschikbaar die tegelijkertijd nauwkeurig moeten worden onderzocht op hun invloed op de waarneming en hoe dat vervolgens in kwaliteitseisen voor openbare verlichting kan worden vastgelegd. In de huidige praktijkrichtlijn bestaan nog geen eisen aan mesopisch zien.Dit onderzoek vergde meer tijd door een nieuwe manier van determineren en wezenlijk gewijzigde kwaliteitscriteria, waardoor er behoorlijk wat rekenexercities nodig waren om de methodiek te verifiëren.

Inmiddels is dat gelukt en start de laatste klankbordfase. Van december 2010 tot april 2011 worden alle producten van de subwerkgroepen beoordeeld en becommentarieerd. Hierna wordt een einddocument opgesteld. De feitelijke opdrachtgever voor de nieuwe richtlijn is Agentschap.NL. Daarnaast heeft de Taskforce Verlichting als drijvende kracht gefungeerd. Aan beide partijen is toegezegd dat er op 1 juni 2010 een gedrukt exemplaar voor de markt beschikbaar is, aldus Ruben van Bochove, voorzitter van de Werkgroep Nederlandse Richtlijnen OVL 2010 in nieuwsbrief 100 van de NSVV.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.