Nieuwe richtlijn voor verduurzaming openbare verlichting
Een nieuwe dynamische richtlijn geeft gemeenten en provincies een steun in de rug bij het verduurzamen van de openbare verlichting. De oude richtlijn kende niet de mogelijkheden van het dimmen van verlichting of de toepassing van ledverlichting.
‘De nieuwe richtlijn komt helemaal op het juiste moment, de timing is optimaal’, zegt Rob Metz, voorzitter van de Taskforce Verlichting. ‘Bijna alle gemeenten zijn bezig met een verlichtingsplan en dan is het heel prettig om nu de duurzame input te hebben van de nieuwe richtlijn.’
Licht uitzetten
Anders dan de oude richtlijn geeft de nieuwe richtlijn adviezen voor verschillende wegtypologieën, omdat op een ontsluitingsweg andere lichtniveaus worden gevraagd dan in een woongebied. Ook gaat de nieuwe richtlijn uit van de mogelijkheid het licht uit te zetten als er geen gebruikers zijn. Metz: ‘De oude richtlijn kende alleen maar aan of uit.’ De geadviseerde lichtniveaus waren hoger, er was geen rekening gehouden met de mogelijkheden van ledverlichting.
Houvast
De Taskforce Verlichting bestaat sinds 2008 en inmiddels buigen veel gemeenten en provincies zich over het zuiniger maken van openbare verlichting. De oude richtlijn vormde daarbij geen onoverkomelijk obstakel. Metz: ‘Overheden mogen natuurlijk altijd beargumenteerd van zo’n richtlijn afwijken, en dat hebben koplopergemeenten als Tilburg, Rotterdam, Ede en Apeldoorn ook gedaan. Voor veel gemeenten zal de nieuwe richtlijn houvast bieden om de openbare verlichting energiezuiniger te maken.’ De nieuwe richtlijn is zo ingericht dat nieuwe technische mogelijkheden gemakkelijk opgenomen kunnen worden.
Auteur: Jacques Lorsheijd
Staatssecretaris Atsma en wethouder Van Huffelen vervangen een oude lichtarmatuur door een nieuwe gedimde verlichting waarmee de nieuwe Richtlijn voor Openbare Verlichting 2011 van toepassing is verklaard. (Foto: Agentschap.nl)
Reactie plaatsen •