Nieuwe methodiek voor uniform evalueren van regelscenario’s

maandag 16 november 2015
timer 2 min

Een evaluatiemethodiek voor regionale regelscenario’s is door Royal HaskoningDHV opgesteld in opdracht van het Landelijk Verkeersmanagementberaad, LVMB. Deze methodiek is bedoeld voor zowel het uniform procesmatig als verkeerskundig evalueren van regelscenario’s.

Met evaluaties die volgens deze methodiek worden uitgevoerd, wordt bepaald of het regelscenario op de beoogde wijze is ingezet en wat de verkeerskundige effecten van de inzet van het scenario zijn geweest. De uitkomsten van deze evaluaties geven inzicht in de effectiviteit van regelscenario’s. De toepassing van de evaluatiemethodiek moet er op termijn aan bijdragen dat de vraag ‘Wat levert verkeersmanagement op?’ landelijk en eenduidig beantwoord kan worden.

 

Praktische handvatten

De methodiek biedt praktische handvatten voor het voorbereiden, uitvoeren en rapporteren van evaluaties, en is bedoeld voor verkeerskundigen van een Regionaal Tactisch/Verkeerskundig Team, verkeerskundigen van gemeenten, provincies en Rijkswaterstaat en externe adviseurs . Zo geeft de methodiek onderzoeksvragen, hypothesen, indicatoren en tools voor het aantonen van effecten per type regelscenario (regulier knelpunt, regulier evenement, eenmalig evenement, werk in uitvoering en incident) en er is een format rapportage opgenomen.


Methodiek verrijken
Het landelijk overleg voor operationeel verkeersmanagement (OVM-NL) wil het komende jaar 1 à 2 evaluaties per regio uitvoeren conform deze methodiek. De uitkomsten van deze evaluaties en de ervaringen met de methodiek zullen dan met elkaar gedeeld worden. Op basis daarvan kan de methodiek aangescherpt en met praktijkvoorbeelden worden verrijkt.

 

Meer informatie: alex.smienk@rws.nl, geert.van.der.heijden@rhdhv.com en wout.drewes@rhdhv.com.

Toepassing van de evaluatiemethodiek moet er op termijn aan bijdragen dat de vraag ‘Wat levert verkeersmanagement op?’ landelijk en eenduidig beantwoord kan worden.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.