Nieuwe handleiding voor staatssteunprojecten

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Voor diensten van algemeen economisch belang (DAEB) is staatssteun mogelijk. De regels hiervoor zijn beschreven in een handleiding die nu is vereenvoudigd. DAEB zijn economische diensten die een publiek belang dienen, maar in onvoldoende mate of kwaliteit door de markt worden opgepakt, waaronder onrendabele openbaarvervoersdiensten.

Overheidsoptreden en steun bij de uitvoering van deze diensten voorkomt marktfalen. Dat wil zeggen dat een dienst niet (vanzelf) door de markt naar maatschappelijk aanvaardbare voorwaarden wordt verricht of opgepakt. Deze ‘maatschappelijk aanvaardbare voorwaarden’ betreffen aspecten als kwaliteit, veiligheid, betaalbaarheid, gelijke behandeling of algemene toegang van grote groepen burgers tot deze diensten.

Overheden hebben zelf de bevoegdheid om bepaalde diensten aan te wijzen als DAEB en om de uitvoering hiervan (tot op zekere hoogte) te financieren, dan wel de uitvoerder van de DAEB hiervoor een marktconforme compensatie te verlenen, met in achtneming van deEuropeesrechtelijke- en beleidsmatige kaders. Concreet betekent dit dat een decentrale overheid een onderneming mag belasten met het uitvoeren van een taak in het publiek belang voor zover de verhoudingen op de interne markt niet onevenredig verstoord worden.

Vernieuwde handleiding
In 2008 verscheen de eerste handreiking DAEB en staatssteun. De Europese Commissie heeft afgelopen jaren de regels voor DAEB verduidelijkt, nader uitgewerkt en vernieuwd. Reden om de handleiding nu te actualiseren.

Informatiebijeenkomsten
Europa decentraal organiseert na de zomer informatiebijeenkomsten in Noord- en Zuid-Nederland voor medewerkers van decentrale overheden (provincies, gemeenten en waterschappen) en het Rijk. Locaties en data worden bekend gemaakt via de website en nieuwsbrief van Europa decentraal

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.