Nieuwe Ford rijdt op zonne-energie

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Autoproducent Ford toont volgende week een concept voor een hybride auto met zonnecellen op het dak. Een vergrootglas moet laadpalen overbodig maken.

Ford toont volgende week bij de internationale Consumer Electronics Show (CES) een nieuwe hybride auto. Deze C-MAX Solar Energi heeft naast een conventionele verbrandingsmotor een elektromotor, accu’s en een aantal zonnecellen. De zonnecellen zijn in het dak weggewerkt.

Vergrootglas
Samen met de Amerikaanse universiteit Georgia Tech heeft Ford aanvullend een concentrator ontwikkeld die boven een parkeerplaats kan worden geplaatst. Concentrators werken als een vergrootglas. Doordat de concentrator zonlicht op het dak van het voertuig projecteert wordt het zonlicht met een factor acht versterkt. Volgens de autofabrikant is op één dag acht kilowatt aan energie op te wekken. Dat is vergelijkbaar met vier uur opladen via een oplaadpunt.

Opvallend is dat de auto autonoom een aantal meters vooruit rijdt om het geconcentreerde zonlicht gedurende de dag optimaal op de zonnecellen te laten vallen. Hoe deze techniek precies werkt, houdt Ford nog geheim.

Hybride
Met het ontwerp van de C-Max Solar Energi hoopt Ford een hybride voertuig te kunnen ontwikkelen dat voldoende vermogen uit zonne-energie kan halen om de accu’s op te laden. Zo is het voertuig minder afhankelijk van laadpunten die met het stroomnet zijn verbonden. Desondanks heeft de auto nog steeds een aansluiting voor de koppeling met een laadpaal. De komende periode gaat Georgia Tech de conceptauto’s testen. Ford denkt dat het ontwerp met name nuttig kan zijn in zonrijke gebieden met een onbetrouwbaar stroomnet.

Bron: Energienieuws  

 
Auteur: Marieke Hut

Zonnepanelen wekken de stroom van deze auto op

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.