Nieuwe Euro 3 emissie-eisen bromfietsen gepubliceerd

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Het heeft tien jaar geduurd, maar nu zijn de de nieuwe Euro 3-eisen voor bromfietsen dan eindelijk formeel gepubliceerd. Dit meldt RAI vereniging op haar site.

De Europese koepelorganisatie van bromfietsfabrikanten (ACEM) heeft vele jaren moeten wachten voordat de EU haar voorstel voor een nieuwe stap in de emissie-eisen voor bromfietsenovernam.

Vertraagde publicatie
De nieuwe eisen hadden in 2006 al gepubliceerd kunnen worden en in 2008 in werking kunnen treden. De Europese Commissie kwam in 2009 pas echt in actie, wat uiteindelijk leidde tot de huidige publicatie van de nieuwe Euro 3-eisen voor bromfietsen in Richtlijn 2013/60/EU.

De ‘nieuwe’ eisen gaan gelden voor alle nieuwe typegoedkeuringen die fabrikanten vanaf 1 juli 2014 willen aanvragen. Bestaande modellen met een Euro 2-typegoedkeuring mogen nog tot 1 januari 2018 worden geregistreerd. Vanaf die datum moeten alle nieuwe bromfietsregistraties in principe aan de eerder dit jaar gepubliceerde Euro 4 emissie-eisen voldoen.

AHO
Naast de nieuwe Euro 3 emissie-eisen voor bromfietsen is in de nu gepubliceerde Richtlijn 2013/60/EU ook geregeld dat Automatic Headlight On (AHO) een formeel onderdeel is geworden van de Europese typegoedkeuring.

Alle gerenommeerde brom- en motorfietsmerken hielden zich al vele jaren aan het zelfregulerende convenant dat de leden van ACEM met elkaar hadden afgesproken, maar in de loop der tijd werd duidelijk dat nieuwe marktpartijen zich hier niet allemaal aan hielden. Daarom heeft de Europese wetgever er alsnog voor gekozen om de AHO verplicht te gaan eisen voor alle nieuwe typegoedkeuringen die na 1 juli 2014 worden afgegeven door de typegoedkeuringsautoriteiten.

Internationalisering van de wetgeving
Met de nu gepubliceerde Richtlijn 2013/60/EU is ook geregeld dat fabrikanten van (voertuigen en hun) uitlaten voor het testen van het geluidsniveau van uitlaten ook gebruik mogen maken van VN-ECE-Reglement 41.

Bron: RAI vereniging

 
Auteur: Marieke Hut

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.