Nieuwe Diabolo-spoorlijn ontsluit Brussels Airport

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Zondag 10 juni is in Brussel de ondergrondse spoorverbinding Diabolo in gebruik genomen. De Diabolo verbindt luchthaven Brussels Airport met het Belgische en internationale spoornetwerk.

De Diabolo is een ondergrondse spoorverbinding tussen het vernieuwde station Brussel-Nationaal-Luchthaven en de nieuwe dubbelsporige lijn Schaarbeek-Mechelen. De lijn loopt op de middenberm van de snelweg E19. Deze verbinding tussen Antwerpen, Mechelen en Brussel moet zorgen voor een betere bereikbaarheid van Brussels Airport over het spoor, meldt vakblad voor Railbedrijven SpoorPro.nl.

Vernieuwde station
Op de luchthavensite heeft Infrabel bij Pier A de geboorde tunnels aangesloten op een nieuw ondergronds spoor- en wisselcomplex. Dit maakt deel uit van het volledig vernieuwde station Brussel-Nationaal-Luchthaven. Deze luchthaven heeft drie moderne en verlengde perrons om de internationale treinen en alle reizigers te kunnen ontvangen bij de nieuwe infrastructuur.
De verbinding met Brussel is gemaakt door de bouw van drie nieuwe bruggen en viaducten in de omgeving van Haren en Schaarbeek, waar de aansluiting plaatsvindt op de bestaande spoorverbindingen.

PPS

De Diabolo is voortgekomen uit een publiek-private samenwerking. Dat is voor het eerst in de geschiedenis van de Belgische spoorwegen. Er is in totaal 678 miljoen euro geïnvesteerd in de nieuwe spoorinfrastructuur. De Europese Unie droeg 15 miljoen euro bij in de aanleg van de bovengrondse spoorlijn Schaarbeek-Mechelen. Dit was onderdeel van de publieke investering. De private investeerder Northern Diabolo heeft voor 290 miljoen euro de aanleg van de ondergrondse spoorverbinding betaald. Infrabel heeft vanuit overheidsdonatie 388 miljoen euro geïnvesteerd in de bovengrondse spoorlijn 25N en de spoorwerken en aanvullende werkzaamheden voor het ondergrondse traject.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

De nieuwe Daibolo spoorverbinding (Foto: SpoorPro.nl)

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.