Nieuwe Botlekbrug geopend

maandag 13 juli 2015
timer 2 min
De nieuwe Botlekbrug bij Rotterdam is officieel geopend. Eén richting van de brug over de Oude Maas is nu open voor verkeer: de zuidelijke rijbaan richting Rotterdam. Met de brug hoopt Rijkswaterstaat de doorstroming op het water en op de weg te verbeteren.


De nieuwe Botlekbrug is 1200 meter lang en is daarmee een van de grootste hefbruggen van Europa. De nieuwe brug is breder dan de oude brug, met twee hefdelen, waardoor het scheepvaartverkeer de brug van beide kanten kan passeren. Daarnaast hoeft de brug minder vaak open, omdat hij in gesloten toestand hoger is dan de oude brug. Zo gaat de oude brug 6 tot 7 keer per uur open en is het de bedoeling dat de nieuwe brug 1 tot 2 keer per uur opengaat.

Verder krijgt de nieuwe brug twee rijstroken in beide richtingen, waar de oude brug één rijstrook heeft. De maximale snelheid gaat ook omhoog: van 50 naar 100 kilometer per uur (cijfers via Rijkswaterstaat).

Lokaal verkeer

Op deze manier wil Rijkswaterstaat de doorstroming op het water en op de weg verbeteren. Rijkswaterstaat hoopt dat lokaal verkeer voor de nieuwe Botlekbrug kiest en de Botlektunnel mijdt, zo meldt NOS. De Botlektunnel blijft wel gewoon open voor wegverkeer.

De tweede rijbaan – de noordelijke rijbaan naar de Maasvlakte – wordt eind dit jaar opgeleverd.

 
Auteur: Else Adriaans

De nieuwe Botlekbrug is een van de grootste hefbruggen van Europa.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.