Nieuwe autoverkopen op laagste niveau sinds 2007

woensdag 2 februari 2022

In de eerste maand van 2022 werden 30.984 nieuwe personenauto's op kenteken gezet, een daling van 11,2 procent vergeleken met dezelfde maand in 2021. Dat melden RDC, Bovag en RAI Vereniging. Dit is het laagste aantal nieuwe autoverkopen sinds 2007, de start van de maandelijkse registratie. 

De branchevereniging wijt de lage verkopen aan het aanhoudende chiptekort en de daaraan gerelateerde leveringsproblemen bij autofabrikanten. Dealers melden namelijk wel veel orders voor nieuwe auto's, maar de reeds bestelde voertuigen kunnen niet vlot geleverd worden. De problemen zullen naar verwachting in elk geval tot halverwege het jaar aanhouden. 

Sinds 1 januari 2022 is de bijtelling voor nieuwe elektrische personenauto's verhoogd naar 16 procent over de eerste €35.000,- van de cataloguswaarde van het voertuig. Dit resulteerde wederom in een onderhand traditioneel geworden piek in het aantal registraties in december van vorig jaar. Voor particuliere kopers van elektrische voertuigen is een aanschafsubsidie van €3.350,- beschikbaar. Ongeveer tweederde van de drieduizend nieuwe elektrische auto's in januari stond dan ook op naam van een particulier. Dit cijfer omvat auto's in bezit en auto's in private-lease-constructies. Eind januari was al 6,5 miljoen euro subsidie aangevraagd. Het budget voor dit jaar is iets meer dan 20 miljoen euro . 

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.