Nieuwe app: alleen de passagier kan bellen in de auto

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Een smartphone-applicatie die nagaat of de bestuurder of de passagier belt, en alleen bij de bestuurder de telefoonverbinding verbreekt. Dat nieuwe snufje is ontwikkeld door onderzoekers van de Rutgers Universiteit en het daaraan verbonden Stevens Institute of Technology. Zij willen het concept in de markt zetten in de strijd tegen ongevallen die plaatsvinden door bellen tijdens het besturen van een auto.

Verleden jaar vonden er in de Verenigde Staten 3000 fatale verkeersongelukken plaats door bellen in de auto, zo constateren de onderzoekers. Ook zijn er studies die uitwijzen dat één op de 20 verkeersongelukken een direct gevolg is van het gebruik van mobiele telefoons (zowel handsfree of handheld) door de bestuurder tijdens het rijden. 

Tot nu toe hadden technische oplossingen om dit probleem aan te pakken weinig resultaat. Een van de maatregelen was bijvoorbeeld een sensor die de snelheid van de mobiele telefoon vast legt en boven een bepaalde snelheid van het voertuig, de telefoonverbreking verbrak. Deze benadering stuitte op kritiek omdat deze optie ook het mobiel bellen van meerijdende passagiers onmogelijk maakte.

Precieze locatie

De onderzoekers van de Rutgers Universiteit en het  Stevens Institute of Technology hebben nu een techniek ontwikkeld die meer perspectief lijkt te bieden. Het gaat om een smartphone applicatie die kan nagaan waar de gebruiker van de telefoon zich bevindt, achter het stuur of op een van de passagiersstoelen. Het meten van de precieze locatie van het mobieltje gebeurt met vier luidsprekers in de hoeken van de auto, die aan de hand van de door de telefoon uitgezonden, voor de mens onhoorbare, signalen de locatie vastlegt.

Later terugbellen

Wanneer de smartphone zich in de buurt van de automobilist bevindt, kan de app (applicatie) binnenkomende telefoontjes tegenhouden, waarbij automatisch het verzoek uitgaat om bijvoorbeeld later terug te bellen. Ook kan de app uitgaande telefoontjes bemoeilijken.

Het systeem is getest bij een bewegende auto met een slechte akoestiek. Toch bleek het systeem in staat om in 90 procent van de gevallen de aanwezige smartphone op de juiste plek te detecteren.

 
Auteur: Rijkert Knoppers

Een nieuwe techniek verbreekt de telefoonverbinding van autobestuurders, maar laat de verbinding van passagiers of bestuurders naast de auto toe.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.