Nieuw: slachtoffers registreren verkeersongeval

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Is het mogelijk om slachtoffers van verkeersongevallen te vragen om ‘hun’ ongeval zelf te registreren? Dat onderzoeken VIA en VeiligheidNL in de provincie Flevoland met de pilot Ongeval.nu  die op 1 augustus van start is gegaan. Tijdens deze pilot worden gegevens verzameld van verkeersslachtoffers die zijn behandeld op de Spoed Eisende Hulpafdeling (SEH).

In de praktijk is de politie is niet altijd aanwezig bij een verkeersongeval, waardoor niet alle verkeersongevallen worden geregistreerd, terwijl gemeenten en provincies juist deze gegevens gebruiken voor de verbetering van de verkeersveiligheid. Om deze ongevallen alsnog te registreren en een zo compleet mogelijk overzicht te krijgen van de verkeersveiligheid, is de website Ongeval.nu opgericht.

Onderzoeksvragen
De ervaringen tijdens de pilot moeten een antwoord geven op de volgende onderzoeksvragen: Zijn slachtoffers bereid het ongeval te melden? Is de kwaliteit van de gegevens voldoende? Is de statistiek bruikbaar voor de wegbeheerder? Is de belasting voor de ziekenhuizen niet te groot?

SEH-code
Op de SEH wordt aan elk verkeersslachtoffer een kaartje meegegeven, voorzien van een uniek nummer, met de oproep het verkeersongeval te melden op de website. VeiligheidNL, beheerder van het geavanceerde Letsel Informatie Systeem, gebruikt deze unieke nummers om de gegevens uit de pilot op kwaliteit te beoordelen.

Verkeerslachtoffers die op de SEH worden behandeld kunnen door het maken van een melding, de wegbeheerder op de hoogte brengen van wat is voorgevallen. Hierdoor leveren slachtoffers een actieve bijdrage aan de verbetering van de verkeersveiligheid en de afname van de kans op herhaling.

ViaStat
Erik Donkers van VIA: ‘Ook wanneer er geen ongeval plaatsvindt, maar mensen zich onveilig voelen, kunnen zij dit melden via het Meldpunt Veilig Verkeer. Al deze gegevens, en die uit de pilot, worden anoniem opgenomen in ViaStat. ’ Via deze applicatie wordt wegbeheerders een overzicht van de verkeersveiligheid aangeboden.

Preventie
Karin Klein Wolt van VeiligheidNL: ‘Wij hebben goed inzicht in landelijke gegevens vanuit Spoedeisende Hulpafdelingen, maar om regionaal aan preventie te kunnen doen is meer gedetailleerde informatie nodig, over wat er precies waar is gebeurd.

De pilot loopt van augustus tot eind december 2013 in Flevoland. De werkwijze wordt bij succes verder geïmplementeerd.

Verkeersslachtoffers in Flevoland die zich melden bij de Spoed Eisende Hulp krijgen een kaartje mee een code. Met deze code kunnen zij op www.ongeval.nu een melding maken van het ongeval.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.