Nieuw fietsverkeermodel in aantocht

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
Bestuur Regio Utrecht werkt in samenwerking met Fietsersbond en universiteiten aan een betrouwbaar fietsverkeermodel. Verkeersmodellen zijn computerprogramma’s die voorspellen wat de invloed is van bijvoorbeeld nieuwe wegen op de drukte en de reistijd. Voor autoverkeer bestaan die al lang. Maar voor fietsverkeer was dat eigenlijk te ingewikkeld: te veel kleine weggetjes en onbekende doorsteken, te veel keuzemogelijkheden.

Het BRU meldt op haar website dat ze nu laat onderzoeken of de gegevens uit de fietsrouteplanner van de Fietsersbond kunnen worden gecombineerd met een goed werkend Fins fietsverkeersmodel. Vragen als ‘Hoeveel fietsers zullen een nieuwe fietsdoorsteek gebruiken? En hoe veel sneller reizen fietsers als bijvoorbeeld de wachttijd bij verkeerslichten zou worden verkort?’ kunnen hiermee inzichtelijk worden gemaakt.

Naar Fins fietsverkeermodel
Voor fietsbeleid voldoen de normale verkeersmodellen niet: ze gaan vooral uit van het wegennet dat voor auto’s geschikt is, terwijl fietsers keuze hebben uit een veel fijnmaziger netwerk. Maar de fietsrouteplanner van de Fietsersbond brengt ook zulke kleine - maar handige - doorsteekjes in beeld. De Fietsersbond stelt die gegevens nu ter beschikking BRU heeft opdracht verleend aan bureau Mobycon om te onderzoeken of een fietsverkeermodel uit Finland voor Nederland toepasbaar is.

Experts van de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit Utrecht en Hogeschool NHTV zijn uitgenodigd om mee te denken en de betrouwbaarheid van het fietsmodel te verhogen. De eerste resultaten worden tegen de zomer verwacht. Als het model inderdaad bruikbaar blijkt, heeft de regio Utrecht als eerste in Nederland een betrouwbaar fietsverkeermodel.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

Verkeersmodellen van een fijnmaziger netwerk voor fietsers zijn nodig voor een fietsverkeermodel (afbeelding: BRU)

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.