Nieuw centraal informatiesysteem voor NDW

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

De Nationale Databank Wegverkeersgegevens, NDW krijgt een nieuw centraal informatiesysteem, NCIS. Dit nieuwe systeem gaat verkeersgegevens verzamelen en doorgeven van alle binnen NDW samenwerkende wegbeheerders. Op 30 oktober ondertekende NDW hiervoor een contract met CGI voor de bouw en meerjarig beheer van het systeem.

NDW verwerkt iedere minuut de actuele verkeersgegevens van ruim 24.000 meetpunten en geeft deze door aan wegbeheerders en marktpartijen die deze gegevens inzetten voor respectievelijk verkeersmanagement en verkeersinformatie. Daarnaast worden ook statusgegevens verzameld en doorgegeven, zoals actuele en planningsgegevens van wegwerkzaamheden, filemeldingen, status van bruggen (open/dicht) en de getoonde route-informatie op de panelen langs de wegen. Deze totale  datastroom wordt vanaf medio 2015 via NCIS afgehandeld.

Nieuwe diensten
NCIS vervangt het huidige centrale NDW-systeem. Dit is noodzakelijk om de grotere omvang en de grotere diversiteit aan gegevens te kunnen verwerken. Het nieuwe systeem is een ESB-oplossing (enterprise service bus), die zal leiden tot een snellere verwerking en doorgifte van de gegevens. NDW kan er ook nieuwe diensten mee ontwikkelen voor de aangesloten overheden. Daarnaast kan NDW meer informatie doorgeven aan private dienstverleners die hiermee diensten kunnen ontwikkelen op de markt.

In car data
NDW- directeur Frits Brouwer legt uit dat NDW moet kunnen inspelen op veranderingen in de ingewonnen verkeersgegevens, zoals in car data, en op de veranderende behoefte van de verkeerscentrales en de aanbieders van verkeersinformatiediensten. Het huidige systeem is er volgens hem na 5 jaar onvoldoende toe in staat.

NDW
In NDW werken 24 overheden samen aan het inwinnen, opslaan en distribueren van verkeersgegevens. De gegevens worden ingezet voor verkeersmanagement, verkeersinformatie en verkeerskundige analyses. Doel van dit alles is een betere bereikbaarheid en verkeersdoorstroming, meer verkeersveiligheid en minder uitstoot van schadelijke stoffen. Partners binnen NDW zijn: Rijkswaterstaat, alle provincies, alle stadsregio’s en de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

Deze infographic toont de NDW-datastromen

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.