Niet-uitlaatemissies nog onbenut in CO2-beleid

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
St
Strengere emissie-eisen aan wegverkeer dringen de uitlaatemisies van wegverkeer terug. Hoewel dit beleid effectief is, gaat het voorbij aan emissies ten gevolge van slijtage van remmen, banden en wegdek. Dit is de conclusie van een bijeenkomst georganiseerd door RIVM en TNO in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

De deelnemers aan de Europese workshop over de beleidsrelevantie van emissies als gevolg van slijtageprocessen bij wegverkeer, nu en in de nabije toekomst, stellen een beleidsadvies op.

Fijnstof

Wegverkeer levert een belangrijke bijdrage aan de concentraties fijnstof en deze blootstelling kan tot ernstige gezondheidseffecten leiden. Hoewel het huidige emissiebeleid effectief is, aldus de aanwezige experts, gaat het voorbij aan emissies ten gevolge van slijtage van remmen, banden en wegdek, oftewel de 'niet-uitlaatemissies'. Juist door vermindering van uitlaatemissies en groei van het wegverkeer worden deze niet-uitlaatemissies relatief gezien steeds belangrijker. Tijdens de workshop stond de vraag centraal of dit een probleem is.

Slijtage-emissies

De experts zijn het eens zijn dat de bijdrage van slijtage-emissies aan fijnstof-concentraties nu al relevant is, met name in de stedelijke omgeving en nabij drukke wegen. In de toekomst zal dit de bijdrage van uitlaat-emissies zelfs overheersen. Binnen Europa bestaan wel grote regionale verschillen. Zo is wegdekslijtage door het gebruik van spijkerbanden in de winter nu al de voornaamste oorzaak van overschrijdingen van de luchtkwaliteit in Scandinavische steden. Ook bleek dat er lokaal bepaalde reductiemaatregelen genomen worden zoals het besproeien van wegen met zogenoemde 'dustbinders'.

Beleidsadvies

De Europese emissie-experts, meetdeskundigen, toxicologen en milieu-epidemiologen hebben tijdens de workshop de huidige kennis op hun vakgebied geëvalueerd met als doel een advies aan beleidsmakers te formuleren. Dit advies over het belang van slijtage-emissies voor de fijn stof-concentratie nabij wegen en voor de gezondheid van burgers zal in de vorm van een workshopreport in september 2011 worden uitgebracht.

Verder onderzoek

Het stof van slijtage-emissies kan relatief veel metaaloxides bevatten en is aantoonbaar gezondheidsrelevant. De vraag is nu hoe gezondheidsrelevant slijtage-emissies zijn ten opzichte van uitlaatemissies. Deze vraag kan nog niet beantwoord worden, met name door de sterke correlatie tussen blootstelling aan slijtage-emissies en uitlaatemissies, en behoeft nader onderzoek.

 
Auteur: Eveline Korving

Door vermindering van uitlaatemissies door bijvoorbeeld het gebruik van elektrische auto's en groei van het wegverkeer, worden niet-uitlaatemissies relatief gezien steeds belangrijker.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.