Niet uitgerust door nachtelijk verkeersgeluid

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
In
In hoeverre veroorzaakt verkeersgeluid slaapprobemen? Dat heeft TNO onderzocht, samen met het Erasmus MC, op basis van de GLOBE-studie, een langlopende gezondheidsstudie. De uitkomsten zijn o.a. waardevol voor stedelijke ontwikkeling en beleid.

Het onderzoek is uitgevoerd in 2009 in de regio Eindhoven, deelnemers gaven zelf aan hoe ze het effect van verkeersgeluid op hun slaap beleven. Niet eerder was in zo’n grote groep mensen aangetoond dat slaapproblemen samenhangen met wegverkeersgeluid gedurende de nacht. Bij de deelnemers aan dit onderzoek is gevraagd of ze in het algemeen ’s ochtends moe en niet uitgerust opstaan zonder verwijzing naar wegverkeersgeluid. De nachtelijke geluidsblootstelling aan de gevel is achteraf pas berekend aan de hand van verkeersdata en geluidsoverdrachtsmodellen, die vervolgens gekoppeld zijn aan de slaapproblemen.

 

Uit het onderzoek blijkt dat er daadwerkelijk een relatie is tussen wegverkeersgeluid en ochtendmoeheid. Onvoldoende en verstoorde slaap zijn hiervan mogelijk de oorzaak. Ook laat de studie zien dat het effect van geluid niet verklaard wordt door andere stressfactoren die zorgen voor een slechte nachtrust, zoals werkloosheid, financiële zorgen, scheiding en dergelijke.

 

Een mogelijke verklaring voor de slaapverstoring door geluid is dat het deel van het zenuwstelsel dat rust en herstel bevordert, naar verwachting minder actief is tijdens de slaap bij hogere belasting door verkeersgeluid. Dit bleek bij een eerder veldonderzoek van TNO onder 36 deelnemers naar het effect van weg- en treinverkeersgeluid tijdens de slaap op het autonome zenuwstelsel.

 
Auteur: Joske van Lith

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.