Nibud: mobiliteit voor veel mensen onbetaalbaar

dinsdag 1 oktober 2024

Het Nibud deed in opdracht van de Mobiliteitsalliantie, onderzoek naar de betaalbaarheid van mobiliteit. Gezinnen en stellen met een modaal inkomen komen volgens het onderzoek maandelijks 200 tot 900 euro tekort voor mobiliteit, tenzij ze op andere posten kunnen besparen. Zowel autorijden als openbaar vervoer werden onderzocht, beiden blijken een grote post in het huishoudboekje.

 

 

Tussen 2015 en 2023 is de prijs van vervoer met bijna 30 procent gestegen. Dat is meer dan de inflatie in diezelfde periode (26 procent). Zo'n tien procent van de Nederlandse bevolking ervaart grote problemen rondom betaalbaarheid van mobiliteit. "Uit dit onderzoek blijkt nu dat die groep veel groter is", aldus de Mobiliteitsalliantie. 

Het Nibud heeft berekend dat een gezin met een modaal inkomen en twee kinderen, woonachtig buiten de stad, maandelijks tot €475 tekortkomt voor noodzakelijke reizen. Voor een gezin met drie kinderen loopt dit op tot €853 per maand. Stellen zonder kinderen hebben een tekort van €210 per maand. Voor gezinnen in zeer stedelijke gebieden bedragen deze tekorten respectievelijk €241, €467 en €126.

"Toegang tot betaalbare mobiliteit is een randvoorwaarde om deel te kunnen nemen aan de samenleving", stelt Marga de Jager, voorzitter van de Mobiliteitsalliantie. "Of dat nu is om naar werk of een sollicitatie te gaan, een ouder te bezoeken om mantelzorg te verlenen of om kinderen naar de sportclub te brengen."

De alliantie pleit voor het beter inzetten van reiskostenvergoedingen door werkgevers, vooral bij lagere inkomens. Daarnaast zou de alliantie graag zien dat overheden meer inzeten op nabijheid van voorzieningen en werk.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief