Ngi-NGN Informatie Scriptieprijs voor digitale wegenkaarten

maandag 28 november 2016
timer 2 min

Roel Jacobs ontving op 28 november de tweede prijs van de Ngi-NGN Informatie Scriptieprijs voor zijn afstudeerscriptie ‘Constructing Maps by Clustering Trajectories’.  De student van TU Eindhoven presenteert een nieuw algoritme voor mapconstructie en wint daarmee 1000 euro.

Bij bestaande technieken voor het automatisch construeren van kaarten worden namelijk globale waarden gebruikt, die de gemiddelde breedte van wegen en paden weergeeft. Met de digitale wegenkaarten van Jacobs wordt het mogelijk om vanuit locatiegegevens automatisch waarheidsgetrouwe landkaarten van wegen en paden te maken.

Nieuw algoritme

Dat werkt via een nieuw algoritme, waarmee op basis van GPS-gegevens de juiste waarde voor de wegbreedte wordt gekozen. Deze GPS-gegevens zijn afkomstig van GPS-trackers en smartphones. Het algoritme werkt op basis van bundelt groepen GPS-objecten die langere tijd in elkaars buurt bewegen en selecteert de belangrijkste hieruit, om een waarheidsgetrouw wegennetwerk voor digitale kaarten te maken.

Reacties

De jury van de Ngi-NGN Informatie Scriptieprijs voor Informatica en Informatiekunde 2016 vindt dit idee om bundels van trajecten te gebruiken vernieuwend, en de manier om deze te analyseren elegant. Jacobs laat weten zeer vereerd te zijn met de prijs: “Van tevoren had ik dit totaal niet verwacht, maar ik ben blij dat het onderzoek in de smaak valt.”

Volgens de jury biedt dit ook ruimte voor aanvullend onderzoek. Jacobs geeft ook aan dat de basis is gelegd om hierop verder te bouwen. Hij weet nog niet of hij zelf degene is die hiermee verder gaat. “Dit is een bevestiging dat ik degelijk onderzoek kan plegen. Maar of ik ermee doorga, weet ik nog niet. Ik ben me momenteel aan het oriënteren op de toekomst.”

Download hier de scriptie 'Constructing Maps by Clustering Trajectories’ van Roel Jacobs

 
Auteur: Else Adriaans

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.