Nederland recyclet 95 procent van autowrakken

vrijdag 27 december 2019
timer 1 min

In Nederland wordt ruim 95 procent van iedere afgedankte auto gerecycled tot bruikbare grondstoffen. Daarmee behoort ons land tot de koplopers in Europa.

De recycling van autowrakken wordt mogelijk gemaakt met de verwijderingsbijdrage van 45 euro die kopers van nieuwe auto’s betalen. Deze bijdrage heet vanaf 2013 recyclingbijdrage. Omdat uit onderzoek blijkt dat maar een klein deel van de autokopers weet dat ze deze bijdrage betalen, heeft ARN, de organisatie die de recyclingbijdrage int, besloten om in maart een voorlichtingscampagne te voeren over de 95 procent recycling en de nieuwe recyclingbijdrage.

Voorbeeld voor andere EU lidstaten

Volgens Arie de Jong, directeur ARN is het hoge recyclingpercentage het resultaat van de hechte samenwerking in de branche en de toepassing van moderne scheiding technologieën: ‘In Nederland vormen de inzamelbedrijven, autodemontagebedrijven, recyclingbedrijven en shredderbedrijven een sterke keten. Daarnaast kunnen we met de nieuwste technologie in de Post Shredder Technologie fabriek in Tiel het laatste restant van de auto – het shredderafval –scheiden in bruikbare materiaalstromen. Met een LIFE+ subsidie zijn we een demonstratieproject geworden voor andere EU-lidstaten.’

 

 
Auteur: Joske van Lith

ARN gaf bij de Tweede Kamer het startschot voor de informatiecampagne recyclingbijdrage.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.