Nederland kampioen CO2-reductie

vrijdag 27 december 2019
timer 1 min

Nederland presteert in vergelijking tot het Europese gemiddelde aanzienlijk beter als het gaat om de reductie van CO2-uitstoot per gereden kilometer, zo blijkt uit de Duurzaamheidsmonitor Mobiliteit van RAI Vereniging en BOVAG. Verklaring daarvoor is een hoger aantal ‘schone’, nieuwe personenauto’s.

Sinds 1998 is de uitstoot van broeikasgassen per gereden kilometer in Europa gedaald van 180 gram tot 135 gram nu (-25 procent). Voor Nederland bedroeg die afname in die periode in totaal 55 gram, wat neerkomt op een vermindering van 30,3 procent.

Versnelde CO2-reductie

Volgens de Duurzaamheidsmonitor is met name de laatste jaren de relatieve daling van CO2-uitstoot door personenauto’s in Nederland – vergeleken met de rest van Europa – in een stroomversnelling geraakt. Dit is vooral toe te schrijven aan de sterke toename van het aandeel auto’s met een lage CO2-emissie.

Zo is het aantal compacte auto’s in het A-segment sinds 2007 verdubbeld tot bijna 26 procent in 2011. Inmiddels beschikt de helft van alle, in ons land verkochte, voertuigen over het energielabel A. De extra fiscale stimulering in Nederland die vanaf 2007 geldt voor auto’s met een lage uitstoot gaf het laatste duwtje in de rug.

 
Auteur: Julia Breeuwsma

Volgens de Duurzaamheidsmonitor is de daling van CO2-uitstoot door personenauto's in Nederland in een stroomversnelling geraakt.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.