Nederland experimenteert volop met ledstraatverlichting
Leds verbruiken 15 tot 27 procent minder energie dan compacte fluorescentielampen, die vanwege hun warmwitte licht in woonwijken worden gebruikt. In de praktijk wordt deze energiebesparing echter lang niet altijd gehaald, zo blijkt uit de pilots die met led-verlichting worden gehouden. Vergeleken met hogedruk natriumlampen, die oranje-geel licht verspreiden, verbruiken leds meer energie. Maar omdat led-verlichting nog sterk in ontwikkeling is, wordt verwacht dat dit snel verbetert.
Kleurgevoeligheid
De efficiency van led-verlichting zou aanzienlijk verbeteren als er meer rekening wordt gehouden met de kleurgevoeligheid van het oog. Momenteel vindt discussie plaats over de richtlijnen voor openbare verlichting waarin dit tot nu toe niet is meegenomen. Bij daglicht is het oog namelijk optimaal gevoelig voor groen en geel licht, maar in het donker meer voor blauw en groen licht. Aangezien van groen en blauw licht minder nodig is voor voldoende zicht in het donker, is het energiezuiniger. De keerzijde is dat mensen deze lichtkleur niet altijd als prettig ervaren. Daarnaast vergt wisseling tussen groengele en blauwgroene lichtbronnen een aanpassing van de ogen die enkele minuten tijd kost. Gedurende deze tijd is het gezichtsvermogen beperkt.
Evaluatie
In 2008 kreeg SenterNovem de opdracht van het ministerie van VROM om in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een gecoördineerde evaluatie uit te voeren bij ruim 30 gemeentelijke led-pilots. Uit een tussentijdse evaluatie blijkt de led-verlichting in de helft van de gevallen nog geen bevredigend resultaat te geven. Eind dit jaar volgt de eindmeting. Na afronding daarvan kunnen de onderzoekers beter aangeven in hoeverre een uitrol van OVL-ledoplossingen leidt tot kwalitatief verantwoorde en duurzame alternatieven. In de loop van november komt ook meer informatie beschikbaar over de werkelijk te verwachten energie- en kosteneffectiviteit van ledoplossingen t.o.v. conventionele verlichting.
Op dit moment werken meer dan 125 Nederlandse gemeenten aan circa 200 OVL ledpilots, met meer dan 4000 ledarmaturen. Kijk voor informatie over deelnemers, gebruikte formats, leveranciers en hun producten via Openbare Verlichting Ledpilots.
RIVM rapport 'Leds of conventionele openbare verlichting?'
Auteur: Joske van Lith
Reactie plaatsen •